MENU

Datsun Cherry

De Datsun Cherry werd gebouwd tussen 1970 en 1986. In de jaren tachtig werd het model omgedoopt tot Nissan Cherry als onderdeel van een volledige naamsverandering bij Nissan. Alle Datsun modellen werden toen Nissan modellen. Deze naampolitiek zorgde nog wel eens voor verwarring. Zo heette deze auto in Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de Nissan Pulsar, werd de auto in iets aangepaste vorm verkocht als de Alfa Romeo Arna en in Nederland en België als de Cherry.

 

Datsun cherry

Datsun Cherry

 

De Cherry had een voorin geplaatste motor en voorwielaandrijving. De Cherry-lijn omvatte de E10 en F10. De directe opvolger van Nissan was de Nissan March / Micra. Hoewel de derde generatie van dit platform werd omgedoopt tot March / Micra, bleek de naam “Cherry” populair in Europa, dus werd deze ook meegenomen naar de grotere Nissan Pulsar-lijn voor Europa. Het model (E10) kwam in augustus 1970 op de markt en was leverbaar als fastback en als een tweedeurs stationwagon versie. Later volgde een twee- of vierdeurs coupe. Het model was leverbaar met een 1.0 L (988 cc) A10 motor of een 1.2 L (1,171 cc) A12 motor.

 

In 1974 kwam de iets langere Cherry F10 (onder Nissan de FII) op de markt als de opvolger van de E10, deze was direct in drie varianten leverbaar.

  • 1.0 L (988 cc) A10 met 50 PK, goed voor een topsnelheid van 135 km/u
  • 1.2 L (1,171 cc) A12 met 52 PK, goed voor een topsnelheid van 145 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u van 16,9 seconden
  • 1.4 L (1,397 cc) A14 met 63 PK, goed voor een topsnelheid van 150 km/u

De derde versie was de N10 in 1979 die in 1982 nog werd voorzien van een nieuwe motor. Het N10-model Pulsar werd in mei 1978 in Japan geïntroduceerd en de verkoop in Europa begon in maart 1979. Hoewel het model in Japan bekend stond als de Nissan Pulsar, heette hij Cherry in Europa en vele andere exportmarkten. De carrosseriestijl was vierkanter en werd beïnvloed door ontwerpen die in die tijd uit Europa kwamen.

 

Het model kwam uit in een tijd dat kleine hatchbacks in heel Europa een stijgende verkoop kenden, waarbij de Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Renault 5 en Fiat 127 bijzonder populair waren, samen met het General Motors-product dat in Groot-Brittannië bekend stond als de Vauxhall Chevette en op de continent als de Opel Kadett City. De Cherry bleef goed verkopen in Groot-Brittannië, en was daar de meest populaire buitenlandse auto in 1981. Op de Amerikaanse markt werd de Cherry verkocht als de Datsun 310, iets chiquer dan de ouderwetse achterwielaangedreven Datsun 210.

 

De motorkeuzes werden overgenomen van het vorige model, bestaande uit de Nissan A-serie-motor in de uitvoeringen 1,0 l, 1,2 l en 1,4 l. Op een gegeven moment werd de A12 ook op exportmarkten vervangen door de iets grotere A12A. De productie van de N10-serie stopte halverwege 1982 en werd vervangen door de grotere N12 Cherry / Pulsar, die vanaf september 1982 in Europa werd verkocht.

 

Cherry uit 1981

Cherry uit 1981

 

Datsun cherry interieur 1981

Interieur van een Cherry uit 1981

 

Vierde generatie Datsun Cherry

De naam Cherry werd in Europa nog altijd gebruikt voor het model N12, een hoekig drie- of vijfdeurs hatchback-ontwerp dat in september 1982 werd geïntroduceerd. Het nieuwe model was iets groter dan eerdere versies van de Cherry, waarbij de nieuwe Micra zijn plaats in de supermini-sector bij zijn Europese lancering in juni 1983, waardoor de Cherry in Europa moest concurreren met de nieuwe populaire hatchback-ontwerpen zoals de Ford Escort en Volkswagen Golf.

 

Hoewel de Nissan iets groter was, werd het model wel lichter omdat de nieuwe motoren uit de E-serie lichter waren dan die van het vorige model, en door het uitgebreide gebruik van hoogwaardig laaggelegeerd staal (HSLA). Verdere verbetering van het brandstofverbruik was de sterk verbeterde aerodynamica, hoewel ze bij een luchtweerstandscoëfficiënt van Cd = 0,38 niet meer waren dan gemiddeld voor het segment. Het comfort van de inzittenden werd ook verbeterd door betere stoelen en een opnieuw ontworpen ophanging. Het geluidsniveau daalde als gevolg van de verbeterde aerodynamica en de vooruitgang in de deurafdichtingstechnologie. Een interessant kenmerk was dat de achterruiten van de driedeurs konden worden geopend met twee hendels op de middenconsole; deze bedienden de kindveilige achtersloten op vijfdeursversies.

 

In 1985 werd de Trend-versie uitgebracht die vele extra’s had zonder meerprijs. Dit gaf de auto een sportievere look door onder andere het sportinterieur van de turbo-versies en de two-tone lakken. Door zijn opvallender uiterlijk won het model aan populariteit. In Nederland werd het model geleverd met motoren tussen de 50 PK en 75 PK en er was ook een diesel met 54 PK. De Cherry deed het ook aardig als race-auto.

 

Datsun 120A fII coupéGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant