MENU

Nissan

Nissan Motor Co. Ltd. is een Japanse autofabrikant. In de periode 1932 tot en met 1983 kwamen er ook auto’s onder de naam Datsun als massaproduct de fabriek uitrollen. De naam Nissan is ontstaan in Japan, toen oprichter Yoshisuke Aikawa in 1928 president werd van Nihon Sangyo. Nihon Sangyo, die voornamelijk handelde in gieterijen en auto-onderdelen, debuteerde op de Tokyo Stock Exchange met de tickernaam NISSAN in 1933. Het merk breidde zijn Japanse roots uit en kwam officieel naar de VS als Datsun in 1958.

 

Datsun History 1930s to 1970s

 

Geschiedenis van Nissan

In 1911 werd in Tokio het bedrijf Kwaishinisha Motorcar Works opgericht. Drie jaar later ging de eerste auto in productie, de DAT. DAT was een acroniem van de achternamen van de bedrijfspartners: Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchi. In 1918 werd Kwaishinisha Motorcar Works hernoemd in Kwaishinisha Motorcar Works Co. en in 1925 in DAT Motorcar Co. Het volgende jaar vond er een fusie plaats met ‘Jitsuyo Jidosha Co.’, een bedrijf uit Osaka.

 

Yokohama fabriek

Yokohama fabriek

 

first datsun 1914

Eerste Datsun gebouwd in 1914

 

In 1931 werd de eerste DATSON geproduceerd, dit stond voor Son of DAT. Later zou deze naam veranderd worden in Datsun omdat son in het Japans ook verlies betekent, niet echt een link die je als autofabrikant wil leggen met je merk. In 1933 verhuisde de firma naar Yokohama en werd het merk omgedoopt tot Nissan Motor Company. In hetzelfde jaar presenteerde het de Datsun Nissanocar.

 

Datsun Nissanocar uit 1934

Datsun Nissanocar uit 1934

 

Nissan produceerde zijn eerste auto’s op het hoofdkantoor van Yokohama in 1935. Nissan presenteerde zijn eerste Datsuns (een auto en vrachtwagen van 1000 cc) op de Los Angeles Auto Show in 1959. Om de wereldwijde vraag bij te houden, begon het merk in 1966 met de productie in Mexico. De productie in Australië en Taiwan volgde, met de eerste Amerikaanse fabrieksopening in Smyrna, Tennessee, in 1983.

 

Sterke Nissan naam in de Verenigde Staten

In 1966, in de eerste Japanse productiefaciliteit in Noord-Amerika, produceert Nissan Mexicana zijn eerste voertuig. Tegen het einde van dit decennium van verandering bouwde Nissan een sterke reputatie op in zowel de Amerikaanse als de Japanse markt. De Datsun 2000 roadster, gewaardeerd om zowel zijn stijl als prestaties, werd synoniem met het vroege ontwerp van Nissan. Kort daarna veranderde de Datsun Z de manier waarop mensen over sportwagens denken. De 24OZ komt in 1969 naar Amerika. De 240Z werd voor het eerst onthuld in het Pierre Hotel in New York in oktober 1969, en was meteen een hit bij media en liefhebbers.

 

datsun 240Z

Succesnummer: de Datsun 240Z

 

Het Japanse merk verkoopt wereldwijd een verscheidenheid aan producten. Van sportwagens als de 350Z, waarvan het origineel in 1969 een ware hype ontketende in de Verenigde Staten tot aan lichte vrachtwagens zoals de Atleon. Daarnaast is het merk specialist in vierwielaangedreven voertuigen. Ook kwamen ze met spectaculaire modellen op markt zoals 300ZX en de befaamde Nissan Skyline die weliswaar populair was maar waarvan in 1999 de productie uit kostenoverwegingen werd gestaakt.

 

Golden years in de jaren ’70

De jaren 70 waren een geweldig decennium voor Nissan. Het merk verkocht de miljoenste Datsun en werd in 1975 de belangrijkste importeur van voertuigen in de Verenigde Staten. In 1971 overschreed de verkoop voor het eerst 250.000 exemplaren in de Verenigde Staten. Nissan maakte ook naam op het circuit, aangezien de nu legendarische Datsun 510 en 240Z het racen op twee continenten domineerden. Het merk won het SCCA Trans Am 2.5 Championship, het American Rally Championship en de uitdagende Oost-Afrikaanse Safari.

 

In 1979 werd Nissan Design America (NDA) opgericht in La Jolla, Californië, met als mandaat om Amerikaanse stijl en concepten aan Nissan-voertuigen toe te voegen. Door de jaren heen heeft NDA de Altima, Pathfinder, Pulsar NX, en Xterra opgeleverd.

 

Nissan in de jaren ’80

In de jaren ’80, toen fabrikanten wereldwijd worstelden met het bouwen en positioneren van hun merken, bouwde Het Japanse merk voort op de successen van de jaren ’70, zowel in de showrooms als op het circuit. Ook werd de eerste Nissan-truck in de Verenigde Staten gebouwd. In 1980 werd Nissan Motor Manufacturing Corporation (NMMC) opgericht in Smyrna, Tennessee, om aan de groeiende vraag naar voertuigen te voldoen.

 

Speciaal voor de Amerikaanse markt werd het merk Infiniti opgericht, waarvan de modellen inmiddels ook in Europa te verkrijgen zijn. Nissan is een van de grotere automobielfabrikanten uit Japan, na Toyota. In de jaren negentig kwam het concern in zwaar weer terecht en eind 1999 werd het overgenomen door het Franse Renault. Dit betekende het einde voor de productie van de Nissan Skyline.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant