Nissan

Nissan Motor Co. Ltd. is een Japanse autofabrikant. In de periode 1932 tot en met 1983 kwamen er ook auto’s onder de naam Datsun de fabriek uitrollen.

 

Nissan is een van de grotere automobielfabrikanten uit Japan, na Toyota. In de jaren negentig kwam het concern in zwaar weer terecht en eind 1999 werd het overgenomen door het Franse Renault. Dit betekende het einde voor de productie van de Nissan Skyline.

 

 

Geschiedenis van Nissan

In 1911 werd in Tokio het bedrijf Kwaishinisha Motorcar Works opgericht. Drie jaar later ging de eerste auto in productie, de DAT. DAT was een acroniem van de achternamen van de bedrijfspartners: Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchi. In 1918 werd Kwaishinisha Motorcar Works hernoemd in Kwaishinisha Motorcar Works Co. en in 1925 in DAT Motorcar Co. Het volgende jaar vond er een fusie plaats met ‘Jitsuyo Jidosha Co.’, een bedrijf uit Osaka.

 

In 1931 werd de eerste DATSON geproduceerd, dit stond voor Son of DAT. Later zou deze naam veranderd worden in Datsun omdat son in het Japans ook verlies betekent, niet echt een link die je als autofabrikant wil leggen met je merk. In 1933 verhuisde de firma naar Yokohama en werd het merk omgedoopt tot Nissan Motor Company. In hetzelfde jaar presenteerde het de Datsun Nissanocar.

 

Nissan verkoopt wereldwijd een verscheidenheid aan producten. Van sportwagens als de Nissan 350Z, waarvan het origineel in 1969 een ware hype ontketende in de Verenigde Staten tot aan lichte vrachtwagens zoals de Atleon. Daarnaast is Nissan specialist in vierwielaangedreven voertuigen. Ook kwamen ze met spectaculaire modellen op markt zoals 300ZX en de befaamde Nissan Skyline die weliswaar populair was maar waarvan in 1999 de productie uit kostenoverwegingen werd gestaakt.

 

Speciaal voor de Amerikaanse markt werd het merk Infiniti opgericht, waarvan de modellen inmiddels ook in Europa te verkrijgen zijn.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant