MENU

Datsun

Nissan Motor Co., Ltd. is een Japanse autofabrikant. In de periode 1932 tot en met 1983 werden er tevens auto’s onder de naam Datsun verkocht. Nissan is een van de grotere automobielfabrikanten, na Toyota. In de jaren negentig kwam het concern in financiële problemen en het Franse autoconcern Renault werd eind 1999 hoofdaandeelhouder en eigenaar van Nissan.

 

Datsun History 1930s to 1970s

 

Geschiedenis van Datsun/Nissan

In 1911 richtte de Japanner Hashimoto de Kwaishinsha Motor Car Works op. Masujiro Hashimoto bouwde zijn eerste auto’s voor zijn vrienden. Het eerste model noemde hij ‘DAT’, de beginletters van de achternaam van zijn vrienden Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaru Takeuchi, die zich de gelukkige eigenaren mochten noemen van deze auto. In 1915 kwam de DAT 31 op de markt. Deze auto werd in een kleine serie gebouwd. Een jaar later volgde de DAT 41.

 

Japan was voor de Tweede Wereldoorlog nog een arm land. Slechts enkele rijke Japanners konden een auto überhaupt betalen. Hashimoto had het moeilijk met zijn autofabriek. In 1931 ging DAT Automobile Manufacturing Co deel uit maken van het concern Tabato Imono. De volgende auto, die in de jaren dertig gebouwd werd, was nog kleiner dan de voorgangers en werd dan ook ‘de zoon van DAT’ genoemd: Datson. Omdat het Japanse woordje ‘son’ tevens ‘ruïne’ betekende schreef Masujiro Hashimoto Datson liever met een u: Datsun.

 

Datsun en Nissan

In 1934 fuseerde het eerder genoemde Tabato Imono met de Nihon Sangyo Company, de nieuwe onderneming kreeg de naam Jdosha Seizo Corporation. Binnen dit bedrijf werden de auto’s geproduceerd in een aparte vennootschap: Nissan Motor Company Ltd.

 

De kleinere auto’s kregen nog steeds de naam Datsun. Vanaf 1936 werd een groter model geleverd onder het automerk Nissan. De Nissan 70 was een luxe personenauto met een 85 pk zescilindermotor. De Japanners hadden voor de Nissan 70 afgekeken bij de Amerikanen, want het model leek als twee druppels water op de Graham-Paige. Deze Nissan was alleen zelfs voor de rijkere Japanners onbetaalbaar. De Japanse overheid hielp het automerk Nissan met de aanschaf van enkele exemplaren, maar Nissan werd reeds in 1938 gedwongen de productie van deze auto’s te staken. Ook Nissan profiteerde van de Tweede Wereldoorlog want met de productie van vrachtauto’s hadden ze aan het Japanse leger een goede klant. Na de oorlog gaat Nissan toch weer personenauto’s maken en de productie van de Datsun personenwagen werd hervat.

 

Nissan phaeton

Nissan Phaeton uit 1938

 

Nissan gebruikt haar expertise in het produceren van militaire voertuigen, opgedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor het creëren van een legende, de Nissan Patrol. De 4×4 met 85 pk en een zes cilinder blok presteert beter dan de Amerikaanse Willis Jeeps wat betreft laadcapaciteit en kracht.

 

Langzaamaan wint Nissan aan bekendheid op de wereldwijde automarkt als een Datsun 210 de Mobilgas Round Australia Trial wint. Het merk zet zichzelf nog sterker op de kaart met de introductie van de Datsun Bluebird. Dit zou een van de meest succesvolle modellen van Nissan worden. Twee jaar na het exporteren van de eerste auto’s naar Amerika, vestigt Nissan zich daar officieel met de oprichting van Nissan Motor Corporation USA (NMC) in Californië en in 1962 wordt begonnen met de export van auto’s naar Europa.

 

Vier jaar later fuseerde Nissan met de Prince Motor Company. Hierdoor kwamen er een aantal uitstekende monteurs het bedrijf versterken, net als de bekende modellen Skyline en Gloria. In 1969 werd de legendarische 240Z op de markt gebracht. De 2.4 liter in-line zescilinder produceert 150 pk en biedt dus prestaties die de Porsche evenaren en dit voor de helft van de prijs!

 

Midden in de oliecrisis in 1973 wint de Nissan Sunny de eerste plaats bij brandstofzuinige tests die worden uitgevoerd door het US Environmental Protection Agency en hierdoor wordt deze Nissan enorm populair in Amerika. Nissan verkrijgt een belang in Motor Iberica, S.A. in Barcelona, Spanje. De cumulatieve export bedraagt nu meer dan 10 miljoen voertuigen.

 

datsun sunny

Datsun Sunny uit 1973 (later kregen we ook de Nissan Sunny)Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant