MENU

Audi Quattro

Audi introduceerde de eerste generatie Quattro op de Auto Show Genève in 1980. De Quattro werd gebouwd tussen 1980 en 1991. Het model werd gekenmerkt door een nieuw ontworpen four-wheel-drive systeem en bleek een echt talent in rally wedstrijden. De Duitse fabrikant was de eerste die een all-wheel-drive model introduceerde in de rallysport en won zijn allereerste race als gevolg van deze ‘innovatieve’ oplossing.

 

Vierwielaandrijving in de jaren tachtig

Het Quattro-systeem van Audi uit begin jaren tachtig luidde de doorbraak in van vierwielaandrijving voor personenauto’s. Audi was begin jaren tachtig een vrij kleine autofabrikant die experimenteerde met vierwielaandrijving.

 
Tijdens de introductie van de Audi 100 in Scandinavië nam het team een Volkswagen Ilitis mee ter ondersteuning. In de barre en koude omstandigheden bleek de Iltis met vierwielaandrijving veel beter te rijden dan de nieuwe Audi 100 en dat bracht testrijder Jörg Belsinger op een idee. De ingenieurs voorzagen een Audi 80 van het vierwielsysteem uit een DKW Munga terreinwagen en reden ermee naar de besneeuwde bergen van Oostenrijk. Daar lieten zij de aanwezigen versteld staan toen de Audi 80 met vierwielaandrijving met het grootste gemak een besneeuwde helling beklom. Iets wat Audi zes jaar later nog eens nadeed in een commercial om de consument enthousiast te krijgen.

 

audi quattro 1980

Audi Quattro 1980

 

De auto werd leverbaar voor het grote publiek in het najaar van 1980 en had een 2,1 liter vijf-cilinder die 200 PK leverde. Het interieur en exterieur ondergingen diverse wijzigingen gedurende de jaren tachtig, zoals de introductie van liquid crystal display (1983 en 1988), een nieuw dashboard (1984 en 1985) en een nieuwe hellende grille (1985 facelift).

 

Audi Quattro Turbocharged 5 Liter motor

De Turbocharged 5 Liter motor

 

In 1987 kreeg het model een 2,2 vijf-cilinder DOHC motor waardoor het vermogen steeg naar 220 PK en een top gehaald kon worden van rond de 230 km/u. In de rallysport werd de Audi Quattro een van de meest succesvolle auto’s ooit gebouwd.

 

audi quattro interieur

Interieur van de Audi Quattro

 

Rally succes

Audi’s oer-quattro zette de rallywereld in 1980 volledig op zijn kop. In de vroege jaren ’80 waren de Audi’s onverslaanbaar. De neiging tot onderstuur, die het gevolg was van de plaatsing van het blok vóór de vooras, werd uitstekend gecompenseerd door de betere tractie van het Quattro-systeem.

 

De zegetocht bereikte in 1985 een hoogtepunt met de dikbespoilerde Audi S1. Daarna parkeerde Audi de de rally-auto’s in de berm omdat het de rally’s te gevaarlijk vond vanwege de uitzinnige publieksmassa’s die met gevaar voor eigen leven de voorbijstormende rallybolides toejuichden. Audi zou nog even terugkomen in de rallysport met de Audi 200 quattro.

 

Tegenwoordig is er nog altijd een grote schare fans van de oer-quattro te vinden binnen verschillende clubs van liefhebbers.

 

INSANE Audi Quattro Sport S1 1000 Lakes Group B Rally (Pure Engine Sound)

 

Clarkson's favoriete Rally Battle: Audi Quattro VS. Lancia 037 | The Grand Tour | Prime Video NLGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant