MENU

Gevalletje voor de rijdende rechter?

Vrijdag 3 april 2015 om 09:19 door Frank

Hoe krijg je het voor elkaar om als vader en zoon naar de rechter te moeten over het eigendom van vier klassieke Lancia Stratos? Toch is dit wat er aan de hand is met een verzamelaar die vier Lancia’s, waarde zo’n drie miljoen Euro, uitleende aan zijn zoon. Deze zoon weigert ze nu terug te geven en zegt dat hij ze kado heeft gekregen. De rechter mag nu bepalen wie er gelijk heeft.

 

De 37-jarige Christian Hrabalek uit Londen beweert dat in Oostenrijk wonende vader Ernst hem vier kostbare Lancia Stratos rally auto’s had gegeven. Zijn vader zegt echter dat hij de vier Italianen aan zijn zoon had ‘uitgeleend’ zodat hij in 2011 als autodesign-consultant goed voor de dag kon komen op een autoshow. De advocaten van de vader hebben de rechter gezegd dat de wereld wel mocht geloven dat de auto’s van Christian Hrabalek waren, maar dat dit zeker niet het geval is.

 

lancia stratos

Foto: Edd Ellison/James Grange

Christian Hrabalek met zijn Stratos concept design tijdens de Frankfurt International Motor Show in 2005

 

Ernst Hrabalek’s advocaten hebben de High Court te horen dat de “wereld soms mocht geloven” de auto’s behoorden tot zijn zoon – maar dat deden ze zeker niet. De overeenkomst werd gesloten toen vader en zoon nog een goede relatie met elkaar hadden, maar die relatie verzuurde en de auto’s kwamen niet meer terug. In januari 2012 stuurde Christian Hrabalek een SMS naar zijn vader om te zeggen dat hij de auto’s zou teruggegeven “op voorwaarde dat hij zijn vader nooit meer hoefde te zien”, aldus een van de advocaten tijdens de rechtszaak.

 

In de twee jaren die volgden, probeerde vader Ernst op verschillende manieren de Lancia’s terug te krijgen, door persoonlijk een beroep op zijn zoon te doen en later door te dreigen met een civiele procedure en een strafrechtelijke procedure in Oostenrijk en Duitsland. “Dit was tevergeefs,” volgens zijn advocaat. Hij voegde daaraan toe dat Ernst Hrabalek nooit had beloofd om zijn zoon de auto’s kado te doen.

 

Lancia Stradale HF

Een van de vier Lancia’s is een Stratos HF zoals deze

 

Christian Hrabalek beweert dat zijn vader zelfs “herhaaldelijk beloofde hem zijn hele collectie Stratos auto’s aan hem te geven” voor zijn afstuderen aan de universiteit in 2000 en dat uiteindelijk dus ook gedaan heeft. Maar de advocaat van zijn vader wijst op e-mails tussen het vader en zoon uit 2007 die dit zouden tegenspreken. In een e-mail, zegt hij, vraagt Christian Hrabalek verwezen zijn vader om één van de auto’s te lenen voor een show aan het Italiaanse Gardameer. Later die maand, gaf de vader aan dat hij zijn zoon best wilde helpen met zijn financiële problemen, maar dat hij het moeilijk vond om eventueel 1 van de Lancia’s te verkopen, mede omdat dit ook zijn pensioen was. De vraag is nu of de auto’s werden gegeven als een geschenk of gegeven als een lening.

 

De vier Lancia’s uit de jaren zeventig, met een waarde van zo’n drie miljoen Euro, zijn een, zijn een 1971 Lancia Stratos HF, een 1975 Lancia Stratos HF Silhouet Turbo, een 1975 Lancia Stradale Street Car en een 1975 Lancia Stratos Safari. Er is nog geen uitspraak gedaan.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*