MENU

Verslag Festival of Speed 2013: dag 2

Vrijdag 28 maart 2014 om 21:15 door Frank

Geschreven door: Frank

 

Op tijd uit de veren, Engels ontbijtje erin en dan vlot in onze Italiaanse bolide naar het Goodwood landgoed voor dag 2 van ons Festival of Speed. Na een ritje van een half uurtje door het zonovergoten Engelse landschap arriveren we wederom op de Super car parking. Vandaag staan er veel ritten op het programma waarbij alles wat rijdt de weg afrijdt de berg op. Het is geen circuit dat rondrijdt, dus de auto’s komen maar 1 keer voorbij, keren boven en komen dan weer terug.

 

Maar voordat we daar naartoe lopen, stoppen we nog even bij de verschillende auto’s – kun je ze nog zo noemen – waar snelheidsrecords mee gebroken zijn. Wat een machines met hun enorme lengte! Dit soort bolides mogen op een festival met de naam ‘festival of speed’ uiteraard niet ontbreken.

 

goodwood_recordcar1

foto: F. Schippers

 

goodwood_recordcar2

foto: F. Schippers

 

In verschillende ritten komt er werkelijk van alles voorbij. Mooie klassieke racers maar ook weer bolides die ik echt nog nooit gezien had. Soms is er eentje die wat moeilijk op gang komt maar dan is er altijd wel wat publiek dat even wil helpen duwen. Het is gewoon opvallend hoe relaxed en vriendelijk alles verloopt.

 

good wood race

foto: F. Schippers

 

En dan in het tijd voor de festival of speed veiling: grote tent, veel jasjes en dasjes. Vrouwen met glaasjes champagne en de traditionele bordjes die in de lucht gestoken worden. Engelser dan dit wordt het niet. We zijn getuige van iets bijzonders: een nieuw recordbedrag dat wordt neergeteld voor een auto.

 

Mercedes

 

Ok, de auto mist wat lak op de motorkap en als je ermee in de regen rijdt, wordt je zeiknat want hij heeft geen dak. Maar dit weerhield een van de bieders op de veiling er niet van om een whopping 17.500.000 Engelse ponden neer te leggen voor deze auto. De Mercedes-Benz werd ooit bestuurd door race legende Juan Manuel fangio. Met alle fees erbij komt het totaal bedrag op 19.600.000 Engelse ponden, wat een record is.

 

Sir Stirling Moss

 

Sir Stirling Moss op het Festival of Speed

Deze Mercedes-Benz W196R met chassisnummer 00006/54 deed mee aan de Formule 1 Grand Prix van 1954 en 1955 en naast Fangio bestuurden onder andere Hans Herrmann, Karl Kling en Sir Stirling Moss de auto. En wie loopt er gewoon rond op die veiling? Sir Stirling Moss himself! Wat slechter ter been, maar later op die dag zal hij ook gewoon nog even racen in een soortgelijk model racewagen. Hoe bijzonder! Als een kind zo blij lopen we de tent uit met een handtekening van de raceheld in het veilingboek.

 

Goodwood is een belevenis die je als autoliefhebber echt een keer moet hebben meegemaakt. Het landgoed Goodwood is fantastisch en ik weet niet of het komt doordat het Engels is maar alles gaat vriendelijk en netjes. Als ik het vergelijk met hoe het Vondelpark in Amsterdam er na een dag mooi weer uitziet – een vuilnisbelt – is en blijft dit landgoed prima schoon en gedraagt iedereen zich. Als ergens een bordje staat met “do not touch” dan doe je dat dus ook niet.

 
De F355 zag er inmiddels we uit alsof we Amsterdam-Dakar gereden hadden. Omdat het zo droog was, was er enorm veel stof, dus van het Ferrari rood was steeds minder te zien. Dat wordt bij thuiskomst dus even goed wassen en stofzuigen.

 

Eigenlijk weet ik het nu al. Ik wil er nog een keer naartoe. Gewoon omdat het een fantastisch event is en omdat Engelsen geweldige mensen zijn.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*