MENU

Ruzie om Ferrari 375 duurt voort…

Donderdag 13 november 2014 om 09:04 door Frank

Les Wexner is de eigenaar van lingeriemerk Victoria’s Secret en heeft daarmee aardig wat centen bij elkaar verdiend. De 77-jarige baas is een verzamelaar van klassieke Ferrari’s en hij kocht afgelopen zomer voor 18,3 miljoen dollar een Ferrari 375 Plus. Nu zit hij er echter mee in zijn maag want er kleeft dankzij Karl Kleve (nomen est omen) een apart verhaal aan dit exemplaar.

 

Ferrari 375 plus

Ferrari 375 Plus uit 1958

 

ferrari 375 plus verwaarloosd

Met dank aan Karl Kleve

 

Ferrari bouwde in de jaren vijftig slechts zes van deze 375 Plus Ferrari’s om mee aan races deel te nemen. Er zijn er nu nog maar vier van over. De auto won destijds een Formule 1-race op Silverstone en reed vooraan tijdens de 24 Uur van Le Mans. In 1958 sloeg het noodlot toe en vloog de bolide in brand. De zwaar beschadigde Italiaan werd gekocht door Karl Kleve uit Cincinnati die de Ferrari vervolgens gewoon in de tuin parkeerde. Het V12-motorblok verkocht hij samen met wat andere onderdelen en wat er over was stond langzaam te vergaan.

 

In 1989 werd de auto gestolen en verscheept naar België waar Ferrari-dealer Jacques Swaters zijn hand erop wist te leggen. Hij restaureerde de 375-Plus volledig en het exemplaar stond vervolgens een tijd in het Ferrari-museum in Maranello. De familie Kleve ontdekte dat de auto inmiddels al enige tijd ontvreemd was en stapte naar de rechter om de auto op te eisen. Een rechtszaak volgde om uit te vechten wie nu eigenlijk de eigenaar was van de volledig gerestaureerde versie.

 

Ferrari 375 plus achterzijde

Achterzijde Ferrari 375 plus

 

ferrari 375 plus motor

330 PK sterke 4,9 liter V12

 

Ferrari 375 plus interieur

Interieur van de 375 plus

 

Ferrari 375 plus

 

In 2013 deed een rechter in Ohio uitspraak waarmee een oplossing leek gevonden voor dit verhaal. Kleve, Swaters en enkele anderen die originele onderdelen van de auto in bezit hadden, zouden na verkoop de opbrengst onderling verdelen. De 375 Plus ging bij veilinghuis Bonhams onder de hamer tijdens het Goodwood Festival of Speed en Les Wexner stak een bordje in de lucht bij het bedrag van 18,3 miljoen dollar.

 

Nadat Wexner zijn dikke cheque had uitgeschreven, bleek dat de uitspraak van de rechter in Ohio niet afdoende was en er nog steeds ruzie is tussen de verschillende ‘eigenaren’. Wexner heeft zichzelf dus eigenlijk voor 18,3 miljoen ingekocht in een juridische touwtrekkerij rondom een auto waarvan hij officieel niet de eigenaar is. Nu Wexner dit weet, is hij er al klaar mee en wil hij gewoon zijn geld terug. Maar ook dat zal wel even gaan duren.

 

Overigens mag Karl Kleve van ons in ieder geval een pak voor zijn broek opgelegd krijgen voor het verwaarlozen van zo’n bijzondere Ferrari. Meer informatie is hier te vinden.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*