MENU

Audi Sport Quattro , kies maar een kleur

Zaterdag 12 oktober 2019 om 22:57 door Frank

Een autodealer in Leeuwarden die Bourguignon heet en maar liefst vier Audi Sport Quattro modellen te koop heeft staan… bent u er nog? De Sport Quattro heeft zijn sporen in de rallysport natuurlijk ruimschoots verdiend. U kunt kiezen uit een witte, een rode en twee groene. Ze staan allevier op witte voetjes.

 

audi quattro sport

 

Gerelateerd model

audi quattro 1980

Quattro

Er zijn in totaal 214 exemplaren gebouwd voor homologatie voor de Group B rally klasse waarvan er 164 exemplaren in de handel terecht gekomen. De vraag is hoeveel er daar nog van over zijn, maar er staan dus een paar zeer fraaie exemplaren in Leeuwarden.

 

De Sport quattro is in 4 kleuren gebouwd; Tornadorot (134 stuks), Alpinweiß (48 stuks). Kopenhagenblau (21 stuks) en Malachitgrün (15 stuks). Daarnaast zijn er nog twee zwarte exemplaren geproduceerd, echter waren deze bestemd voor de directie van Audi.

 

De motor van de Audi Sport quattro, een 2,133 L vijfcilinder, produceert samen met een K27-turbo een stevige 306 pk met een goed passende 350 Nm koppel. Qua uiterlijk kan je de Sport quattro vergelijken met een ingekorte en bredere Ur-Quattro. Echter is de wielbasis een groot deel ingekort, zijn de panelen van kevlar gemaakt en staat het voorraam rechter om zo schitteringen van het dashboard tegen te gaan. Dit model is een stuk lichter en wendbaarder.

 

Hoe goed de Audi Sport Quattro was in de rally? Nou, zoiets (was het publiek toen trouwens knettergek en levensmoe tegelijk?):

 

Rally Group B - Tribute

 

Audi Sport Quattro: de eerste vierwielaandrijving

De Audi quattro was het eerste Audi-model voor op de weg met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd. Midden jaren zeventig kreeg Audi het idee om een personenauto te ontwikkelen met vierwielaandrijving. Dit idee ontstond tijdens de introductie van de toen nieuwe Audi 100 in Scandinavië. Tijdens de testritten met de Audi 100 reed de toenmalige testleider en geestelijke vader van de Audi quattro, Jörg Bensinger, mee in een Volkswagen Iltis. Dit was een terreinauto die niet voor de weg was bedoeld, maar juist was ontworpen voor dit soort barre omstandigheden. Deze Iltis kon prima uit de voeten in de winterse omstandigheden, iets wat bepaald niet gezegd kon worden van de exclusieve Audi 100. Bensinger overtuigde de voorzitter van de afdeling “voertuigontwikkeling”, Ferdinand Piëch, ervan dat er een markt zou zijn voor vierwielaangedreven (straat)auto’s. Om de wat in vergetenheid geraakte Audi-slogan “Vorsprung durch Technik” nieuw leven in te blazen werd er bij de raad van bestuur een budget aangevraagd om een Audi met vierwielaandrijving te ontwikkelen.

 

Audi ontwierp hierna een prototype vierwielaandrijving op basis van de Audi 80, met het 100% mechanische vierwielaandrijvingssysteem met middendifferentieel uit de DKW Munga. Tijdens een test op een besneeuwde bergweg in Oostenrijk, liet deze Audi 100 de testauto’s van een fabrikant van sneeuwkettingen zijn uitlaat zien, waarbij de aanwezigen niet konden geloven wat ze zagen. Het was toen dat Audi wist dat de Quattro aan de vooravond stond van een succesvolle introductie.

 

In maart 1980 werd de Audi quattro Coupé, een sportcoupé met turbomotor en vierwielaandrijving, op de Autosalon van Genève voor de eerste keer gepresenteerd aan het publiek. De feedback van zowel het publiek als de pers was lovend. Audi nam in die tijd actief deel aan de rallysport en vierwielaandrijving bood daarbij de betere tractie. Juist door deze deelname aan de zwaarste rally’s en het grote aantal overwinningen daarin toonde Audi tevens de betrouwbaarheid van de quattroaandrijving aan. In de beroemde rally naar de top van de Amerikaanse berg Pikes Peak bijvoorbeeld, startte Audi viermaal en won het evenement driemaal in een recordtijd. Ook op het circuit kwam er enig succes. In 1988 won Audi met de quattro de Trans-Am Series een autosportklasse voor muscle-cars. In 1990 en 1991 won Audi het DTM-kampioenschap.

 

4 x Audi Sport Quattro

De exemplaren die te koop staan in Leeuwarden hebben allemaal kilometerstanden waar de gemiddelde youngtimer jaloers op zou worden. Aardig om te vermelden is dat ze ook nog worden vergezeld door een Audi V8 waarvan het blok nog niet eens is ingereden want er staat slechts 218 kilometer op de teller. De eigenaar zegt hierover: “Van de ongeveer 21.000 gebouwde exemplaren kunnen wij met zekerheid zeggen dat deze het minst aantal kilometers heeft gemaakt. Een unieke auto in een nog uniekere kleurstelling. Parelmoer wit over witte velgen – Miami Vice stijl.”

 

Doe ons die witte maar….of die rode….of anders die groene..

 

blank

 

interieur van de Audi Sport Quattro

 

blank

 

blank

 

krachtbron van de Audi Sport Quattro

 

blank


Ook interessant


Gerelateerde merken