MENU

Audi

AUDI AG is de Duitse autofabrikant van het merk Audi. Het bedrijf uit Ingolstadt is sinds 1965 een onderdeel (99,95%) van Volkswagen AG, de overige 0,05% staan genoteerd aan de Deutsche Börse. De naam komt van de achternaam van de oprichter, August Horch, waarvan Audi de Latijnse vertaling is.

 

 

Geschiedenis van Audi

In 1899 legde August Horch met de start van ‘Horch & Cie. Motorwagenwerke’ de basis voor de Audi-historie. Tien jaar later richtte hij zijn tweede autofabriek op: Audi Automobilwerke in Zwickau. In 1932 fuseren de vier merken Audi, DKW, Horch en Wanderer tot Auto Union AG en het logo bestond symbolisch uit vier vervlochten ringen. Onder het motto ‘gebruikmaken van synergievoordelen’ ontwikkelde het merk vanaf 1933 de volgende strategie: voorwielaandrijving van DKW, motoren van Wanderer en carrosserieën van Horch.

 

De modellen van DKW golden als praktisch, betrouwbaar, duurzaam en ze presteerden goed. DKW leverde de volumemodellen van Auto Union en speelde een belangrijke rol in de groei van het nieuwe concern. De Horch-fabrieken in Zwickau bleven de doelstelling van oprichter August Horch trouw: alleen krachtige, goede auto’s bouwen. Horch vertegenwoordigde binnen Auto Union dan ook het premium segment. Na de vorming van Auto Union AG kreeg Wanderer het middensegment toebedeeld. In de loop der jaren werd het merk als vooruitstrevend en sportief neergezet.

 

audi type A 1910

Het oudste model: de type A uit 1910

 

Een nieuw begin in Ingolstadt

In de oude garnizoensstad Ingolstadt, waar eerst een magazijn was voor Auto Union vervangingsdelen, werd in 1949 Auto Union GmbH gevestigd. Het nieuwe bedrijf ging verder in de goede traditie van de vier ringen.

 

audi quattro 1980

Eén van de iconen uit de Audi-geschiedenis: de Quattro

 

De wedergeboorte van Audi

In de nieuwe DKW F 102 paste de fabrikant voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een viertaktmotor toe. Dit begin van een nieuw tijdperk werd in 1965 bekrachtigd met een nieuwe merknaam. De wedergeboorte van het Duitse merk, rijk aan historie, was een feit. Vier jaar later kwam er, onder de regie van Volkswagenwerk AG, een fusie tussen Auto Union GmbH en NSU Motorenwerke AG uit Neckarsulm. De nieuwe onderneming ging verder als Audi NSU Auto Union AG. Het omvangrijke modellenaanbod van Audi en NSU, met allerlei motoren en aandrijflijnen, leidde in 1971 tot een nieuwe slogan die sindsdien altijd is gebleven: Voorsprong door techniek.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant