MENU

Audi 50

De Audi 50 werd gebouwd tussen 1974 en 1978 en was technisch gelijk aan de Volkswagen Polo. Het model werd op dezelfde productielijn geproduceerd door de Audi fabriek in Neckarsulm en was de opvolger van de NSU Prinz.

 

Audi 50

Audi 50.

 

Het model kwam in 1974 op de markt en was de eerste compacte Audi. Het model werd in slechts 21 maanden ontworpen door de samengevoegde Audi en NSU ontwikkelafdeling in Ingolstadt, onder leiding van Audi-chefontwerper Ludwig Kraus. Het model moest de opvolger worden van de kleine NSU-modellen, maar dan met voorwielaandrijving en de motor voorin waar de NSU’s in de motor achterin hadden met achterwielaandrijving). Dat de auto van meet af aan ook als Volkswagen is ontworpen, blijkt uit de Duitse toelatingspapieren, die als fabrikant “VW VOLKSWAGENWERK” vermelden. Slechts een enkel prototype heeft “AUDI / NSU AUTO UNION” op de toelatingspapieren staan. Volkswagen wilde de merknaam NSU niet meer gebruiken en dus werd deze naam langzaamaan uitgefaseerd. De NSU Ro 80 is de laatste auto met die merknaam, het laatste daadwerkelijk als NSU ontwikkelde model kwam met de naam Volkswagen K70 op de markt.

 

audi 50 interieur

 

Motoren van de Audi 50

Alle Audi 50 modellen werden uitgerust met viercilinder benzinemotoren:

  • Audi 50 L met een 0,9 liter HA motor met 40 PK
  • Audi 50 LS met een 1,1 liter HB motor met 50 PK
  • Audi 50 GL met een 1,1 liter HC motor met 60 PK
  • Audi 50 GLS met een 1k,3 liter HH motor met 62 PK

De Volkswagen-versie van de Audi 50 was de Volkswagen Polo welke oorspronkelijk was bedoeld als goedkope versie van de Audi 50 en deze Volkswagen kwam in 1975 op de markt. De Polo kreeg een soberder uitgevoerd interieur en werd geleverd met minder krachtige motoren. Na enkele jaren werd uit marketingoverwegingen besloten om uitsluitend luxere, grote auto’s met het merk Audi op de markt te brengen en vanaf 1978 werd het model uitsluitend nog als Volkswagen Polo geproduceerd. In 1977 kwam de sedanversie van dit model op de markt als de Volkswagen Derby terwijl dit model oorspronkelijk als Audi model op de markt had moeten komen.

 

Audi 50

 

Volkswagen gebruikte goedkoop plaatstaal en paste geen roestbescherming toe voor de Audi 50. Door de extreme roestgevoeligheid van de auto zijn er van de 180.828 gebouwde exemplaren vrijwel geen meer overgebleven. In Duitsland waren er in 2005 nog maar 558 exemplaren bekend bij de autoriteiten, het aantal daadwerkelijk goede auto’s ligt nog veel lager. Een zeldzame oldtimer dus! Het model werd opgevolgd door de Volkswagen Polo.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant