MENU

Audi A4

De Audi A4 is een reeks compacte auto’s die sinds 1994 wordt geproduceerd door de Duitse autofabrikant Audi, een dochteronderneming van de Volkswagen-groep.

 

Audi A4

 

De A4 is in meerdere generaties gebouwd en is gebaseerd op het Volkswagen Groep B-platform. De eerste generatie A4 volgde de succesvolle Audi 80 op. De interne nummering van de autofabrikant behandelt de A4 als een voortzetting van de Audi 80-lijn, waarbij de oorspronkelijke A4 wordt aangeduid als de B5-serie, gevolgd door de B6, B7, B8 en de B9. De B8- en B9-versies van de A4 zijn gebouwd op het Volkswagen Group MLB-platform dat wordt gedeeld met vele andere Audi-modellen binnen Volkswagen Group.

 

Bij de Audi A4 ligt de motor voorin, met transmissies van het transaxle-type aan de achterkant van de motor. De auto’s hebben voorwielaandrijving, of op sommige modellen “quattro” vierwielaandrijving. De ontwikkeling begon in 1988 en de eerste ontwerpschetsen werden later dat jaar gemaakt. In 1991 werd een exterieur ontwerp van Imre Hasanic gekozen. Het interieurontwerp werd later afgerond in 1992, en de pilot-productie begon in de eerste helft van 1994. De ontwikkeling werd voltooid in het derde kwartaal van 1994.

 

De originele B5-versie werd alleen geproduceerd als een Avant, Audi’s naam voor een stationwagen / stationwagen. De tweede versie, de B7, werd aanvankelijk uitgebracht als een vierdeurs sedan / sedan met vijf zitplaatsen, de Avant volgde een korte tijd later. Een tweedeurs Cabriolet-versie met vier zitplaatsen werd later toegevoegd. De motoren zijn in de lengte en vooraan geplaatst.

 

Audi RennSport

De initialen “RS” zijn ontleend aan het Duits: RennSport – letterlijk vertaald als “racesport”, en is het hoogste uitrustingsniveau van het merk Audi, gepositioneerd boven de “S”-modelspecificatie van Audi’s reguliere modellengamma. Net als alle Audi “RS”-auto’s is de RS4 pionier op het gebied van Audi’s nieuwste geavanceerde technologie. Het model is alleen verkrijgbaar met Audi’s handelsmerk: de quattro permanente vierwielaandrijving. Tot de belangrijkste concurrenten op de markt behoren de BMW M3, Mercedes-Benz C63 AMG, Lexus IS-F en Cadillac ATS-V.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant