Tatra 12

De Tatra 12 is een model gebouwd door de Tsjechische fabrikant Tatra tussen 1926 en 1933. Het werd vervangen door de Tatra 57 in 1932.

 

Alle Tsjechische autofabrikanten maakten begin jaren twintig grote en dure auto’s, die alleen de rijken konden betalen. Sommige bedrijven probeerden een goedkoop ontwerp te introduceren, dat betaalbaar zou zijn voor de middenklasse. Tatra’s oplossing hiervoor was de Tatra 11 en de opvolger heirvan, de Tatra 12.

 

Tatra 12 uit 1930

Foto: www.dorotheum.com

Tatra 12 uit 1930

 

De ontwerper van Tatra, Hans Ledwinka, kwam met een revolutionair idee van een backbone-buischassis, dat hij op de Tatra 11 introduceerde. De Tatra 12 volgde dezelfde principes, waarbij het differentieel en de eindaandrijving met pendelassen aan de achterkant waren gemonteerd. De versnellingsbak kreeg 4 versnellingen vooruit en 1 achteruit. De motor werd bovenop de versnellingsbak gemonteerd, en de twee worden vervolgens aan de voorkant van de backbone-buis gemonteerd.

 

De motor is een platte benzinemotor met twee cilinders die met name luchtgekoeld is. Hierdoor waren dure en zware radiatoren niet nodig. Dit was in die tijd een uitstekend idee, toen antivries nogal problematisch was. Waar de Tatra 11 alleen op de achterwielen trommelremmen had, kreeg de Tatra 12 rondom trommelremmen. De tweedeurs sedan met vier zitplaatsen had vernikkelde (later verchroomde) vrijdragende stalen voorstoelen met neerklapbare rugleuningen.

 

Tatra 12 Targa Florio

De Targa Florio-versie was heel anders dan de serieproductiemodellen. De motor en de carrosserie werden het meest gewijzigd, maar ook het chassis werd aangepast door de vooras te veranderen.

 

De cilinders waren gemaakt van een speciale legering, waardoor ze zelfs onder extreme hitte konden werken. De gemodificeerde motor had ongeveer 30 PK, bijna het dubbele van het standaard productiemodel. Hiermee haalde het model een topsnelheid van 120 km/u. De auto had ook een toerenteller, in tegenstelling tot de productieversie. De vooras was vergelijkbaar met de Tatra 17’s.

 

De carrosserie zelf werd gebouwd op een manier die lijkt op het vliegtuigontwerp van die tijd – van multiplex; alleen de motorkap was gemaakt van aluminium plaat. Hierdoor woog de carrosserie slechts ongeveer 25 kg, terwijl de hele auto slechts 560 kg woog.

 

Tatra 12 Normandia uit 1926

Tatra 12 Normandia uit 1926Tatra modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant