Tatra 87

De Tatra 87 was een auto met heckmotor en was de opvolger van de Tatra 77A. Het model werd gebouwd tussen 1937 en 1950. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie van het model stil. In totaal werden er 3023 exemplaren geproduceerd.

 

tatra 87

 

tatra_87 interieur

 

De Tatra 87 werd aangedreven door een achterin geplaatste 2968 cc luchtgekoelde V-motor die ee n carter had van 90% magnesium en nog geen 10% aluminium carter. Met twee bovenliggende nokkenassen leverde het blok 75 PK, goed voor een topsnelheid van 161 km/u. In 1936 kwam er ook nog een kleinere versie uit die aangedreven werd door een viercilinder boxermotor: de T97.

 

De Tatra 87 had een bijzonder en uniek gestroomlijnd koetswerk, ontworpen door Hans Ledwinka. De basis voor het ontwerp was de Tatra 77, de eerste seriegebouwde auto met een aerodynamische carrosserie waarbij het ontwerp veel rekening hield met de ideeën over aerodynamica van de Hongaar Paul Jaray. De Tatra 87 kreeg, net als de Tatra 77 en Tatra 97, en later ook nog de Tatra 600, een vin op de motorkap aan de achterzijde.

 

tatra 87 motor

 

De achterin geplaatste motor beperkte het zicht naar achteren. De achterzijde kreeg geen ramen, maar louvres, die tevens dienen als afvoer van warme lucht afkomstig van de motor. Ook had het model suicide doors. Veel autofabrikanten kopieerden elementen van de Tatra 87 waarvan Dr. Ferdinand Porsche toch wel de bekendste was. Hij keek bij het ontwerpen van de kever met een schuin oog naar de Tatra en werd later zelfs door Tatra aangeklaagd. Volkswagen betaalde later aan Ringhofer-Tatra een afkoopsom voor de inbreuk op patenten van Tatra.

 

Hans Ledwinka, constructeur en fabrieksdirecteur bij Tatra, reed later als gepensioneerde in München nog enige jaren in een door Ringhoffer AG in Wenen gerestaureerde Tatra 87. Deze was hem geschonken door zijn vriend Felix Wankel. Deze Tatra 87 staat nu in het Deutsches Museum in München. In Nederland zijn indertijd twaalf 87’s verkocht waarvan er tegenwoordig nog twee op kenteken staan. Het model werd opgevolgd door de Tatra 603.

 Tatra modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant