MENU

Duesenberg te duur, Gullwing gekocht

Donderdag 30 april 2015 om 20:22 door Frank

In de jaren zestig en zeventig, lang voor de komst van internet en veel minder magazines, werd in de VS vaak de Sunday New York Times uitgeplozen door autoliefhebbers. Deze krant stond die dag vol met auto-advertenties zoals wij dat hier in Nederland ook nog wel kennen van vroeger. Dr. Friederik Simeon nam ook altijd de tijd om de krant door te nemen maar het merendeel van de auto’s lag buiten zijn budget. Er waren tal van Duesenbergs te koop, maar die waren allemaal meer dan $ 50.000, en het salaris van Dr. Friederik Simeon, een medische student, kwam daar niet echt bij in de buurt. “Ik zocht ook meer naar een auto die wat praktischer was en ook sportief. De voorliefde voor auto’s deelde ik met mijn vader en die had mij duidelijk met het virus aangestoken.” aldus Simeon.

 

mercedes-benz gullwing silver

 

Simeon vond een advertentie in de krant van een man die zijn 1955 Mercedes 300 SL Gullwing te koop aanbood met minder dan 30.000 mijl op de teller. De eigenaar, een zwembadbouwer, gebruikte de auto als woonwerkverkeer (ehh….) maar zijn vrouw vond de auto niet praktisch en dus moest het ding eruit (ehhhhhhh….). In de tijd dat de advertentie werd geplaatst, was het ongeveer de slechtste tijd om een Gullwing te verkopen en de waarde stond dan ook laag. Zo laag dat Simeon de Gullwing telefonisch kocht voor een prijs van slechts 3500 dollar. Zelfs voor die tijd een koopje!

 

Hij belde een vriend voor een ritje naar de verkoper, omdat hij wist dat hij in de Mercedes terug naar huis zou rijden! De deal was snel gemaakt en de auto in uitstekende staat, iets wat Simeon in de jaren erna zo wist te houden. “Ik reed er veel mee en parkeerde gewoon op straat en de Becker radio is een keer gestolen…”

 

Uiteraard liet hij vol trots de Gullwing aan zijn vader zien en nam hij zijn hem ook mee voor een ritje. Zijn vader was wel blij met de keuze van zijn zoon, maar dan vooral omdat hij de auto met zijn eigen centen had gekocht. Een paar maanden later reed Simeon door een wat armere wijk van de stad en zag bij Jerry’s Used Cars een glanzende zwarte Gullwing staan tussen een aantal afgetrapte oude Amerikanen. Aangezien Simeon op weg was naar zijn vader, vertelde hij hem bij aankomst meteen dat hij een mooie Gullwing had zien staan. De reactie van zijn vader was dat Simeon er al eentje had en dat twee Gullwings wel wat overdreven was. Is wat voor te zeggen…

 

Ongeveer twee maanden later reed Simeon weer langs Jerry’s en de zwarte Gullwing was verdwenen. Simeon vroeg:”Jerry, wat is er gebeurd met die zwarte Mercedes?” Waarop Jerry sarcastisch antwoordde: “Die heeft je vader gekocht!” Simeon reed direct langs bij zijn vader en die kon natuurlijk moeilijk ontkennen. Hij nam zijn zoon mee naar de garage waar hij al was begonnen om de Gullwing helemaal op te knappen. Ook deze Benz was in topstaat met de originele lak, en zag eruit als een nieuwe auto. Zijn vader betaalde echter wel meer voor zijn Gullwing, maar liefst 4750 dollar. Dit was aanzienlijk meer dan de 3500 dollar van Simeon, die daarmee toch het idee had een betere onderhandelaar te zijn dan zijn ouwe heer.

 

aankoopbewijs gullwing 1970

Het aankoopbewijs: 4750 dollar voor een Gullwing! 1970, maar toch!

 

mercedes-benz gullwing black

Fraai exemplaar

Zijn vader had er echter meer lol van. Simeon was druk met zijn studie medicijnen en zijn vader knapte zijn Benz op en ging ermee naar shows. Hij won zelfs de eerste prijs op de New Hope Auto Show in 1971. Beide Gullwings zijn vandaag de dag nog altijd in topconditie. Omgerekend met inflatie zouden beiden Mercedessen vandaag de dag respectievelijk 21000 dollar en 28000 dollar kosten.

 

mercedes-benz gullwing autoshow

De ouwe heer van Simeon zo trots als een pauw met zijn Gullwing

 

Bron: Petrolicious


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's