MENU

Maserati Quattroporte III

In 1977 werd de Maserati Quattroporte III door het Italiaanse merk gepresenteerd onder leiding van directeur Alejandro de Tomaso en zijn ontwerpers. Maserati had natuurlijk iets goed te maken na het fiasco met de Quattroporte II. Deze nieuwe versie was een achterwiel-aangedreven auto met een grote V8-motor. De Tomaso wilde dat er een Italiaan was die goede concurrentie kon zijn voor de net gelanceerde Mercedes-Benz 450 SEL 6,9. De Quattroporte III markeerde de laatste met de hand gebouwde Italiaanse auto. Alle voegen en naden van het exterieur werden gevuld om een ​​naadloze uitstraling te geven. Het model was de ultieme luxe en snelle limousine voor de succesvolle businessman en dat kwam met een stevig prijskaartje.

 

Deze nieuwe derde generatie Quattroporte werd geproduceerd tussen 1976 en 1990, maar kwam onder twee verschillende namen op de markt. De eerste serie, die beschikbaar was van 1976 tot 1979, stond bekend als de 4porte, terwijl de serie gewoon weer Quattroporte werd genoemd.

 

Maserati Quattroport III

Het weelderige interieur van de QP III

 

De Quattroporte III ging in productie in 1976 en kreeg een 4136 cc V8 motor die 255 PK leverde. Ook verkrijgbaar was een 4,9 liter V8 met 280 PK. Een onderscheidend kenmerk van het model was het bijzonder luxe interieur.

 

Maserati quattroporte III interieur

Interieur van de Maserati quattroporte III

 

Van 1979 tot 1981 werd er “4porte” badging gebruikt, dit werd veranderd naar “Quattroporte” tot 1990. In 1986 kwam ook de Maserati Royale op de markt, een handgemaakte ultra-luxe versie van de Quattroporte III. De motor van deze versie werd opgewaardeerd naar 295 PK.

 

Maserati Royale

Maserati Royale uit 1986

 

In totaal werden er 2155 Quattroporte III’s gebouwd, waarvan er ook eentje was bestemd voor de Italiaanse president. De productie stopte in 1990. De Turijnse carrosseriebouwer Salvatore Diomante bouwde ook nog een 65 cm langere limousine versie, volledig uitgerust met wit leer en veel wortelnotenhout, een mini-bar, video-recorder en vele andere ‘benodigdheden’.

 

blank

Foto: maserati.com

Luxe interieur van de Maserati Quattroporte III

 

start Maserati Quattroporte III V8 engine


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant