MENU

Maserati Quattroporte I

De Maserati Quattroporte I was de snelste 4-deurs sedan van de jaren zestig met een top van 210 tot 230 km per uur afhankelijk van de motor en versnellingsbak. Het bijna vijf meter lange en 1728 kilo wegende model had de motor voorin liggen, maar had wel achterwielaandrijving. Het platform van de Maserati Indy werd gebruikt om deze snelle limousine op de weg te krijgen.

 

Maserati Quattroporte 1 eerste serie

Foto: autoevolution.com

Maserati Quattroporte 1 eerste serie

 

De eerste versie van het model werd gebouwd tussen 1963 en 1969 en concurrenten van deze Tipo 107 waren de modellen van Facel Vega en de Aston Martin Lagonda. Designer Pietro Frua liet zich inspireren door de 5000 GT coupé. Er kwamen in totaal 772 bodies voor dit model uit de Vignale fabriek waar de bodies werden geproduceerd. Het model werd voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de Autoshow van Turijn in 1963.

 

Eerste serie Maserati Quattroporte I

De eerste serie van deze Quattroporte werd aangedreven door een nieuwe V8-motor van 4,2 liter die 260 PK leverde. De Italiaanse sportieve limousine sprintte hiermee in 8,3 seconden naar de 100 km/u en haalde een topsnelheid van 209 km/u. De gelukkige eigenaar had de keuze uit een vijfversnellingshanbak of een drietraps automaat. Het model werd gebouwd tussen 1963 en 1966.

 

Maserati quattroporte 1 V8 motor

Maserati Quattroporte 1 V8 blok

 

Tweede serie Maserati Quattroporte I

In 1967, nadat er nog maar ongeveer 230 exemplaren waren gebouwd, was het model niet alleen met een nieuwe krachtigere motor van 4,7 liter motor met 290 PK leverbaar, het model kreeg ook een facelift met dubbele koplampen. Van deze tweede serie lag de topsnelheid op maar liefst 230 km/u. Er werden er iets over de 500 geproduceerd door de Italiaanse autobouwer. In 1969 einde de productie van de Quattroporte I en werd het model opgevolgd door de Quattroporte II.

 

Maserati Quattroporte I

Maserati Quattroporte I tweede serie met de dubbele koplampen

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant