MENU

Autoworld Brussel – Maserati collectie

Donderdag 31 juli 2014 om 18:03 door Frank

Gedurende de hele zomer viert Maserati haar 100ste verjaardag in Autoworld Brussel met meer dan dertig historische modellen die te bezichtigen zijn. Deze Italiaanse ‘bella macchina’ met de drietand is de eyecatcher van de zomertentoonstelling in Brussel. Naast deze Italiaanse bijdrage staan er ook nog vele andere oldtimers op twee verdiepingen tentoongesteld.

 

autoworld brussel 100 jaar maserati

100 jaar Maserati in Autoworld Brussel

 

Mooie setting in Autworld Brussel

Leopold II (1835-1909) was zeer begaan met de urbanistische ontwikkeling van België. Hij hield van brede lanen, parken en monumenten. Hij wou van Brussel niet enkel een mooie, prestigieuze, maar ook leefbare stad maken die kon wedijveren met de andere grote Europese steden.

 

In 1880 werd de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid gevierd, een perfecte aanleiding om een Nationale Tentoonstelling te organiseren. Nauwelijks een jaar voor die Tentoonstelling tekende architect Gédéon Bordiau in opdracht van Leopold II de contouren voor de aanleg van een monumentaal park op een braakliggend oefenterrein dat in die tijd nog buiten Brussel lag, de Linthoutse Vlakte. Voor deze tentoonstelling ontwierp de architect twee gebouwen die met elkaar waren verbonden door een halfronde zuilengalerij, daartussen zou een monumentale triomfboog worden opgericht.

 

De gebouwen geraakten natuurlijk niet meer klaar voor de tentoonstelling: de zuilengalerij en de triomfboog waren voorlopige constructies uit hout en pleister. Na de feestelijkheden had het terrein nog geen definitieve bestemming, maar er werd wel verder gebouwd. Het park werd door onteigeningen en aankopen uitgebreid tot de huidige oppervlakte van 30 ha en kreeg ook een naam die vandaag nog steeds bestaat: het Jubelpark.

 

Fraaie collectie Bella Machina’s in Autoworld Brussel

De Maserati modellen zijn allemaal tijdelijk uitgeleend door particuliere verzamelaars uit België, Nederland en Duitsland . Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw ontwikkeling van fantastische Italiaanse raspaarden en de ontwerpen van een van de meest gerenommeerde Italiaanse constructeurs in de autogeschiedenis.

 

Er staan onder meer een ​​A6G Pininfarina, verschillende generaties van de Quattroporte, een Mistral, meerdere Ghibli’s, een Indy’s en Bora’s, een Merak en een Khamsin. Daarnaast zijn er ook diverse raceauto’s bij de show te bewonderen zoals een A6GSC (Mille Miglia 1954), eenzitters, zoals de 8C (1934), de 4CLT (1948), een 3500 GT en een Ghibli Competition. Deze modellen staan in het aangename gezelschap van een Birdcage uit de jaren zestig en een Barchetta uit de jaren negentig.

 

Gaat het zien in Brussel, zeer de moeite waard!


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “Autoworld Brussel – Maserati collectie”

  1. blank Peter van Griensven says:

    Maserati blijft een sjieke verschijning, i.t.t. het duo Ferrari en Lamborghini. Met een Ferrari wil je er gewoon bij horen omdat het een Ferrari is, een Lamborghini is een schreeuwend ordinaire auto die absoluut niet tegen de elegante verschijning van een Maserati op kan. Met een Maserati hoef jij je niet meer te “bewijzen”. Hoop op veel schoonheden van Maserati die nog gaan komen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*