MENU

100 jarig bestaan Maserati

Woensdag 25 juni 2014 om 08:33 door Frank Schippers

100 jaar Maserati! Hier wordt op meerdere momenten bij stil gestaan waaronder op het Festival of Speed op Goodwood. Een groot aantal van Modena’s mooiste exemplaren zullen daar in actie komen, met daarnaast een selectie van de belangrijkste auto’s die tentoongesteld zullen worden.

 

100 jaar maserati

 

Het bedrijf werd opgericht in Bologna, Italië, op 1 december 1914. Alfieri Maserati en twee van zijn broers, Ettore en Ernesto, waren goede sleutelaars en hadden een grote voorliefde voor snelheid. In het begin waren de broers vooral bezig met de techniek van de auto’s maar later werd er ook door de broers met de auto’s geraced. Een vierde broer, Bindo, kwam in 1932 bij het bedrijf nadat Alfieri op 45 jarige leeftijd was gestorven aan de gevolgen van een ongeluk in 1928. Een vijfde broer, Mario, zou het Maserati-logo ontworpen hebben, geïnspireerd op de Neptunus-fontein in het historische centrum van Bologna.

 

In 1937 verkochten de broers hun aandelen van de vennootschap aan de familie Orsi maar bleven wel in het bedrijf werken. Een van de belangrijkste veranderingen onder Orsi management was de verhuizing van het bedrijf naar Modena, waar het nog altijd is gesitueerd.

 

Maserati tipo 26

Maserati Tipo 26 uit 1914

 

100 jaar Maserati, het begon met racen

Maserati produceerde zijn eerste auto in de vorm van de Tipo 26 racer in 1926 en won dat jaar de Targa Florio wegwedstrijd op Sicilië. Dit was de eerste van vele illustere overwinningen waaronder twee Indianapolis 500 overwinningen, negen overwinningen in de Formula One en het F1 World Championship van 1957.

 

Maserati Tipo 26 Drive

 

In 1947 produceerde Maserati haar eerste personenauto, de A6 Grand Tourer. De door Pininfarina ontworpen Maserati A6 werd getoond op de Autoshow van Genève en er werden slechts 64 exemplaren van gebouwd. Dit model werd gevolgd door de A6GCS en de A6G2000 met een Frua body. In 1963 kwam de A6G54 Gran Turismo op de markt. Met deze reeks modellen zette Maserati de toon voor een lijn van sportieve luxe saloons.

 

Maserati A6G

Maserati A6G54 Gran Turismo

 

Een andere belangrijke raceversie was de 1957 Maserati 250F waarmee Juan Manuel Fangio zijn Grand Prix overwinning op de Nürburgring boekte. De Argentijn wist dat hij de volledige afstand niet kon rijden zonder brandstof bij te vullen, dus begon hij op halve tanks en bouwde een voorsprong op van veertig seconden waarin hij meerdere keren het ronderecord brak. Na zijn pitstop wist hij zijn grootste rivalen in de Ferrari’s opnieuw in te halen en de race te winnen in een epische race.

 

Maserati 250F

Maserati 250F

 

Na 1957 verschoof de focus van Maserati van raceauto’s naar straatauto’s. Het eerste model uit deze nieuwe reeks was de Maserati 3500 coupé met een aluminium body gebaseerd op het chassis van de Maserati 5000. In de jaren zestig kwamen een aantal nieuwe modellen uit waaronder de Vignale in 1962, de Mistral Coupe in 1963, de Spider in 1964 en de Ghibli coupé in 1967.

 

Maserati Ghibli 1967

Maserati Ghibli uit 1967

 

In 1968 kwam het bedrijf in Franse handen toen Citroën het bedrijf overnam. Op zich een goede deal want Citroën gebruikte de Maserati motoren en Maserati kreeg de hydrauliek-techniek van de Fransen. Dit resulteerde in de jaren zeventig in modellen als de Maserati Bora (1971), Merak en Khamsin en de Citroën SM.

 

Met de oliecrisis van de jaren zeventig kwam Citroën zodanig in de problemen dat het bedrijf failliet ging en Maserati werd overgenomen door de nieuw gevormde PSA Peugeot Citroën groep die het Italiaanse merk failliet wilde laten gaan. Alleen met hulp van de overheid wist de onderneming erin te slagen om te overleven. In 1975 werd het bedrijf weer tot leven gebracht door voormalig coureur Alessandro de Tomaso. Gedurende zijn tijd als hoofd van het bedrijf werden de modellen omvangrijker en kregen deze de motor voorin gecombineerd met achterwielaandrijving in plaats van de middenmotoren uit de vroege jaren zeventig. In de jaren tachtig werd Maserati bekend met de bi-turbo-modellen die niet als erg betrouwbaar werden gezien.

 

Maserati biturbo

Maserati biturbo

 

Pas in 1993 zou Maserati met de overname door Fiat zijn glorie terugkrijgen. Fiat kocht het bedrijf in 1993 en lanceerde in 1999 de 3200 GT, een twee-deurs coupe met een 3,2 liter twin-turbomotor. De transmissie werd ontworpen en geproduceerd door Ferrari die een 50% aandeel in het bedrijf hadden en de modellen van Maserati verschoven naar een meer luxe lijn.

 

Maserati. 100 years of history

 

PS: Mochten mensen dit jaar naar het Festival of Speed gaan en foto’s willen delen dan horen wij dat graag! Vooral foto’s van de Maserati’s zouden we heel graag willen plaatsen, eventueel in combinatie met een artikel. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's