MENU

Maserati Quattroporte II

Dik 10 jaar na de introductie van het model, presenteerde Maserati op de autoshow van Turijn in 1974 de Maserati Quattroporte II. Een auto op een verlengd Citroën SM chassis, wat een verklaarbare keuze was aangezien Citroën het Italiaanse bedrijf had gekocht. De Quattroporte had een Bertone carrosserie en een trendy ontwerp, ontworpen door designer Marcello Gandini.

 

Maserati Quattroporte II

Maserati Quattroporte II

 

Deze Maserati Quattroporte II kreeg ook de hydropneumatische vering van Citroën en voorwielaandrijving. Het had ook de draaibare directionele koplampen van de  SM en de DS. Echter was de tijd waarin de auto op de markt kwam rampzalig. Er was de oliecrisis van 1973 en daarbij kwam de Citroën-Maserati relatie onder druk te staan door financiële problemen bij het moederbedrijf Citroën. Door dit alles kreeg men geen EEG goedkeuring om de auto op de weg te krijgen. Het merendeel van de auto’s dat werd gebouwd, ging richting het Midden-Oosten en naar Spanje, waar een dergelijke goedkeuring niet nodig was.

 

Maserati Quattroporte II

Quattroporte II

 

Maserati Quattroporte II was sleuren aan een dood Italiaans paard

Daarnaast was de voorwielaangedreven Quattroporte met de bescheiden V6 3.0 liter motor op basis van de Citroën SM motor niet erg populair onder potentiële klanten. De 210 pk was nauwelijks genoeg om de 1.600 kg wegende limousine richting de 200 km/h te krijgen. De auto werd gewoon niet gezien als een volwaardige Maserati en ook niet als een echte opvolger van de technisch superieure Quattroporte I. Maseratibouwde slechts 13 stuks van de Quattroporte II. Terwijl het prototype werd gebouwd in 1974 , werden de daaropvolgende twaalf auto’s gebouwd op bestelling tussen 1976 en 1978. Het bijna levenloze Quattroporte II-project was zeer kostbaar voor de kleine onderneming, dat zichzelf flink in de schulden werkte met dit project.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant