MENU

Auburn 654

De Auburn 654 kwam op de markt als een goedkoop alternatief voor het bestaande aanbod, aangedreven door een 210 kubieke inch zescilindermotor. Een standaard 654 Phaeton zou de koper iets minder dan 1000 dollar kosten. De rolbare ramen maakten het voertuig zeer praktisch en geschikt voor verschillende weersomstandigheden. De cabrioletkappen waren gemakkelijk te verwijderen en namen slechts een korte tijd in beslag om van gesloten naar open te kunnen rijden.

 

Het ontwerp was elegant en aantrekkelijk en de prijs was lager dan de meeste andere merken konden bieden. Helaas werd Auburn in 1936 gedwongen zijn deuren te sluiten.

 

Auburn 654 uit 1936

Foto: conceptcarz.com

Auburn 654 uit 1936

 

Het succes van de voertuigen en het voortbestaan ​​van het bedrijf waren grotendeels te danken aan Erret Lobban Cord. De Auburn Company was in 1877 ontstaan ​​en produceerde wagons voor treinen. In 1903 besloot het bedrijf over te stappen op het maken van auto’s, waarvan de eerste een eencilinder-kettingaangedreven runabout was. De vormgeving en diversiteit van de voertuigen evolueerde door de jaren heen, evenals de mechanische mogelijkheden en technologische innovaties.

 

De Grote Depressie had zijn tol geëist van de Auburn Company en het bedrijf stond op het punt onder curatele te komen ​​toen het werd gered door William Wrigley. Vervolgens werd Erret Cord aangetrokken om de taken van algemeen directeur op zich te nemen. Deze snel pratende, energieke verkoper, hoewel nog geen dertig jaar oud, was de juiste man voor de klus.

 

Door nieuwe lak aan te brengen op een parkeerplaats met overtollige voertuigen, wist Cord in slechts enkele maanden tijd meer dan 750 auto’s verkopen. Dit leverde hem de titel van vice-president op en in 1926 werd hij president en belangrijkste aandeelhouder van de Auburn Company. Gedurende de volgende jaren zou de Auburn / Cord Company hoogte- en dieptepunten voor de kiezen krijgen.

 

Door zijn dealernetwerk uit te breiden en een reputatie op te bouwen door middel van motorsportprestaties, kon de Auburn Company tegen het einde van de jaren twintig 20.000 voertuigen per jaar verkopen. In 1931 verkocht Auburn 32.301 voertuigen. Door de beurscrash en het begin van de Grote Depressie werden in 1933 slechts 4.636 voertuigen aan klanten verkocht. 1934 was ook een zeer teleurstellend jaar voor het bedrijf, met een verkoop van slechts 4.703 auto’s.

 

E.L. Cord nam de beslissing om een ​​half miljoen dollar uit te geven om de hele Auburn-modellijn opnieuw te ontwerpen. Dit deed de verkoop weinig inspireren, dus bestelde Cord een tweede herontwerp, dit keer onder leiding van Gordon Miller Buehrig. Dit herontwerp werd voor het eerst gezien in juni 1934 als een model uit 1935. De meest memorabele van deze nieuwe voertuigen was de verbluffende 851 Speedster.Auburn modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant