MENU

Cord

Cord was de merknaam van een Amerikaanse auto-bedrijf uit Connersville, Indiana, dat werd gebouwd door de Auburn Automobile Company van 1929 tot 1932 en opnieuw tussen 1936 en 1937. De Cord Corporation was opgericht en werd gerund door EL Cord als houdersmaatschappij voor de vele transport belangen, met inbegrip van Auburn. Errett Loban Cord was de eigenaar en staat tegenwoordig nog bekend als de man achter drie klassieke grootheden: de Auburn Speedster, de Model J Duesenberg, en de eerste auto voorzien van zijn eigen naam, de voorwielaangedreven Cord L-29. Cord was een tweedehands autoverkoper die het in zes jaar schopte tot directeur en aandeelhouder van de Auburn Automobile Company.

 

History of Auburn Cord Duesenberg Documentary

 

Het merk werd bekend om zijn innovatieve technologie en gestroomlijnde ontwerpen. De filosofie van het merk was om echt andere, innovatieve auto’s te bouwen, wat zou moeten resulteren in goede verkopen en daarmee gepaard gaande winst. Dit bleek een mooie filosofie die echter in de realiteit moeilijk haalbaar was.

 

cord 812 1937

Cord 812 uit 1937

 

Innovaties van Cord waren onder andere voorwielaandrijving op de L-29 en verborgen koplampen op de 810 en 812 modellen. Verborgen koplampen waren niet gebruikelijk als een standaard functie tot de jaren 1960 met hier en daar een uitzonder zoals DeSoto die ze ook toepaste op modellen in 1942. De vroege Oldsmobile Toronados, waarvan de GM stylisten verklaarden dat zij hadden geprobeerd het gevoel van de Cord te vangen, gebruikten ook verborgen koplampen.

 

cord 812 1937 interior

Interieur van de Cord 812 uit 1937

 

Vroege problemen voor Cord

De eerste modellen van Cord kenden de nodige problemen waaronder een uit de versnelling schietende bak en luchtvorming in de benzineleidingen (zgn. vapor lock) waardoor de dealer base snel kromp. Onverkochte 1936 810S modellen werden opnieuw aangeboden als 1937 812S. In 1937 staakte Auburn de productie van de Cord. Het Cord bedrijf, dat ook nog beschuldigingen van financiële fraude aan de broek had, werd verkocht aan de Aviation Corporation.

 

Een korte opleving van Cord

Het ontwerp van de Cord 812 bijna direct weer op de markt gebracht in 1940 door de noodlijdende autofabrikanten Hupmobile en Graham-Paige die op deze manier geld probeerden te besparen en daarvoor de body van de 812 gebruikten. Op hun gelijkenis met de 810 vierdeurs Cord sedan waren de Hupp Skylark en de Graham Hollywood onopvallend auto’s. Verborgen koplampen werden vervangen door standaard platte koplamp pods, en de krachtbron was een standaard voorin gelegen motor met achterwielaandrijving. De beide merken brachten nog wel een aantal exemplaren op de markt maar dit mocht eigenlijk geen naam hebben waarmee de kleine opleving van het laatste Cord model snel tot een einde kwam.


Cord modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant