MENU

Een stukje Franse techniek sterft uit

Zaterdag 4 juli 2015 om 22:22 door Frank

De Traction Avant uit 1954 was het eerste model van Citroën met hydropneumatische vering die bij dit model alleen nog werd toegepast op de achteras. In 1955 kreeg de Citroën DS als eerste een volledige implementatie van deze techniek. Het is ook gebruikt op modellen van Mercedes-Benz, Rolls Royce, Bentley, Peugeot en op sommige merken vrachtwagens en militaire voertuigen (vooral tanks).

 

citroen DS hydropneumatisch

Geen Franse kontjes meer die de lucht ingaan.

 

Hydropneumatiek is een combinatie van hydrauliek en pneumatiek (perslucht of een ander gas onder druk). Het hydropneumatische suspensiesysteem van Citroën zorgt voor een zelf-corrigerende en variabele rijhoogte afhankelijk van de belasting en weggesteldheid. Deze techniek, zoals het door Citroën werd toegepast, gebruikt een door de motor met een riem aangedreven pomp om de LHM-vloeistof in het integrale hydraulische systeem van de remmen, wielophanging en stuurbekrachtiging op druk te brengen. Ook de koppeling en de versnellingsbak werden op deze wijze bediend.

 

Citroën heeft aangekondigd te gaan stoppen met de karakteristieke hydropneumatische vering waar het merk mede beroemd om werd. Wie heeft er als liefhebber nooit staan kijken naar een DS, BX of XM die eerst even “op hoogte moest komen” voordat er weg gereden kon worden? En als je er ook in gereden hebt, dan zul je beamen dat op slechter wegdek de HP-vering uitstekend zijn werk deed.

 

Maar goed, de voor Citroën zo kenmerkende HP-vering werd al meer en meer uitgefaseerd, en nu is het helemaal gedaan. De nieuwe CEO, Carlos Tavares, is druk bezig om de kosten van het PSA-concern omlaag te brengen en hierbij moet er wel gesneden worden en uit kostenoverwegingen gaat de HP-vering er nu dus ook helemaal uit.


Ook interessant


Gerelateerde merken

4 reacties op “Een stukje Franse techniek sterft uit”

 1. blank Frans says:

  Ik rij al sinds 1985 Citroëns met het HP systeem, BX (4x) Xantia (1x) en C5 (2x), en ik vind het fantastisch. Als dit systeem daadwerkelijk gaat verdwijnen bij Citroën, kan ik net zo goed in een Opeltje, Fordje, of een of ander Japannertje zonder geur of smaak rond gaan rijden. Dat zal mijn plezier in het autorijden zeker niet ten goede komen, en ik ben ervan overtuigd, dat heel wat verstokte Citroën-rijders het met mij eens zijn. Citroën, weet goed waar u aan begint.

 2. blank henk Ottevangers says:

  2x2CV, 1xAmi,1xDyane,1xGS, 1xGSA, 2xXM, 1xC5. Maar de volgende zal waarschijnlijk niet meer in dit rijtje passen. Waartoe teveel bezuinigen leidt hebben we net nog in Griekenland kunnen zien.
  Als Citroën de krenten uit de pap haalt blijft er een smakeloos geheel over. Ik zoek het wel elders

 3. blank Gerard Plug says:

  Dan heeft het merk voor mij afgedaan. Ik rij nu nog een C-6 maar mocht ik ooit een andere auto kopen en dit kan niet meer met HP vering zijn kan ik net zo goed eenheidsworst van een ander merk kopen.
  Weet wat je doet Citroen, ik ben niet de enige die er zo over denkt.

 4. blank Gerard Naseman says:

  Dat is wel erg jammer. Een systeem dat zijn tijd ver vooruit was. Ik heb zelf een tijdje de top (XM V6 autom.) mogen besturen. Een superauto.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*