MENU

Reliant Sabre

De Reliant Sabre werd ook wel de “Sabre Four” genoemd en werd samen met de Sabre Six gebouwd tussen 1961 en 1964 door het Britse Reliant. Beide modellen waren kleine tweezits sportauto’s. Het model werd opgevolgd door de Reliant Scimitar.

 

Reliant Sabre 4 uit 1961

Zeldzame Reliant Sabre 4 uit 1961

 

De Sabre werd ontwikked in samenwerking met het Israëlische Autocars, nadar de algemeen directeur, Itzhak Shubinsky, de London Racing Car Show in 1960 had bezocht. Daar zag hij de Ashley 1172-body van glasvezel en een, eveneens door Leslie Ballamy ontworpen, chassis van de EB Debonair. Autocars heeft licenties verkregen voor beide onderdelen en heeft Reliant gecontracteerd om de Sabra voor Autocars te ontwikkelen.

 

Reliant kwam ook met een rechtsgestuurde versie voor de Britse markt en noemde deze Sabre. Bij Reliant had David Page het chassis opnieuw ontworpen en de carrosserie werd opnieuw ontworpen door Eddie Pepall om te voldoen aan de Amerikaanse vereisten. In 1961 kwam het model als een tweedeurs cabriolet op de markt met achterwielaandrijving middels een voorin geplaatste viercilinder kopkleppervan 1703 cc. Het model kreeg schijfremmen voor, tandheugelbesturing en een ZF all-synchro versnellingsbak. Het blok was goed voor een vermogen van 73 pk waarmee een topsnelheid van 140 km/h gehaald kon worden.

 

Reliant Sabre coupé

De coupé-versie werd geïntroduceerd in juni 1962 en er werden 208 auto’s gebouwd. Op Earls Court in oktober 1962 werd de Sabre getoond met een opnieuw ontworpen, bravere voorkant.Er werd ook een zescilinder Super Sabre SE2-prototype getoond, die de naam “Sabre Six” zou gaan dragen.

 

Reliant Sabre Six uit 1964

Reliant Sabre Six uit 1964. Gefotografeerd door: Eagleash

 

De Sabre Six kreeg een zescilinder Ford-motor van 2553 cc met 109 pk die een topsnelheid kon halen tot 180 km/h en goed was voor een sprint van 0-100 km/u in 12,2 seconden. Er werden slechts 77 exemplaren gebouwd waarvan er 75 coupés waren en slechts twee cabrio’s. Inmiddels is dit een behoorlijk zeldzaam sportwagentje geworden waar verzamelaars zeker enthousiast van worden.Reliant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant