MENU

Reliant Rialto

De Reliant Rialto was een kleine auto op drie wielen die de Reliant Motor Company van 1981 tot 1998 produceerde als opvolger van de Reliant Robin.

 

Reliant Rialto driewieler

Mick from England

Reliant Rialto gefotografeerd door: Mick from England

 

Reliant Rialto als opvolger van de Robin

Eind jaren zeventig zakte de verkoop van de Reliant Robin in en de Engelse autobouwer zag in dat het tijd werd voor een opvolger. Er kwam een modernere opvolger op de markt met een wigvormige carrosserie van kunststof en de rechthoekige koplampen van de Austin Metro. Het chassis werd gegalvaniseerd om roest te voorkomen, iets waar de Robins nog weleens last van hadden. De ronde vormen werden rechtgetrokken, waarmee de auto ook iets langer werd dan zijn voorganger, namelijk 337,8 centimeter. De breedte was slechts 144,8 centimeter, een enkele ruitenwisser was dan ook voldoende voor de bescheiden voorruit.

 

Prestaties van de Reliant Rialto

De viercilinder lijnmotor met een cilinderinhoud van 848 cm³ was goed voor 40 pk. Het karretje woog slechts 436 kilo en kreeg zijn aandrijving op de twee achterwielen. Een vier-versnellingsbak was genoeg om de Rialto op stoom te krijgen en bij 128 km/u was je wel aan de top. Als je dit al wilde halen, moest het wel met wind mee en op een recht stuk. Een driewieler en bochtenwerk was in dit geval geen goed huwelijk.

 

Reliant Rialto Van

Reliant Rialto gefotografeerd door:Charles01

 

Eind 1981 stond de kleine sedan in de showroom met een prijskaartje van £2.974. Er was ook een bestelwagen die kostte £2.769. Toen het model op de markt kwam, was er een wachtlijst van maar liefst 12 maanden en was een van de meest verkochte modellen van Reliant ooit, toch kreeg het model nooit de credits die de Robin wel kreeg.

 

Het verhaal ging dat je ook met een Reliant driewielig voertuig zou mogen rijden met slechts een brommerrijbewijs zolang de achteruitversnelling maar uitgeschakeld zou zijn. Dit was kort het geval in de vroege jaren 1960, maar het gebrek aan mobiliteit door het ontbreken van een achteruitversnelling werd als te gevaarlijk gezien voor de bestuurder en andere weggebruikers.

 

Een andere mythe is dat een driewielige Reliant niet de Britse snelwegen op zou mogen. Dit is ook niet waar want de Britse wet zegt dat elk twee-, drie- of vierwielig voertuig de snelweg op mag ​​zolang het vermogen maar hoger is dan 50 cc en het voertuig uiteraard aan de overige voorwaarden voldoet.Reliant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant