MENU

Reliant Robin

De Reliant Robin is een opvallende driewielige personenwagen die werd gebouwd tussen 1973 en 1981. In 1989 werd er een nieuwe versie van het oude model uitgebracht en een derde serie volgde in 2000. De auto werd voor het eerst gemaakt in 1973 met een 750 cc viercilindermotor en was verkrijgbaar als gewone sedan en als stationwagen.

 

Reliant Robin

Reliant Robin

 

In 1975 kreeg de Robin een sterkere 850 cc motor. De carrosserie was zelfdragend en de opbouw was van polyester waardoor er merkwaardige creaties van gemaakt kunnen worden. Het model was eenvoudig om te vormen tot bijvoorbeeld een cabriolet. Productie van de eerste serie Robins stopte in 1981. In 1989 volgde de tweede serie Robins, die licht bijgewerkt waren ten opzicht van de eerste serie. In 2000 volgde de derde serie Robins inclusief een speciale versie vanwege het 65-jarig bestaan van de Reliant-fabriek: de Robin 65 waarvan elk exemplaar was voorzien van een uniek nummer.

 

Reliant_Robin 65

Reliant Robin 65

 

Auto en motorfiets

De Robin kon voor de wet zowel een personenwagen als een motorfiets zijn. Onder de 400 kilo was de Robin een motorfiets, boven de 400 kilo een auto. Deze wet werd in de jaren negentig aangepast, waardoor een autorijbewijs verplicht werd voor het rijden in een Robin. De Robinrijders die hun voertuig al bezaten voordat de wetgeving veranderde, kregen een “half” autorijbewijs, met de aantekening “enkel voor voertuigen onder 400 kg”. Het veranderen van de wetgeving in de jaren negentig betekende het einde voor Reliant in Nederland. In Nederland is de Robin niet APK-plichtig omdat hij minder dan 400 kg weegt, overigens is het in België niet mogelijk om een Robin überhaupt op kenteken te krijgen.

 

De Robin heeft een minder bekend vierwielig zusje genaamd de Reliant Kitten, die er op het extra wiel na bijna hetzelfde uitziet.

 

Reliant Robin in Top Gear

In een aflevering van Top Gear liet Jeremy Clarkson de voordelen en vooral de nadelen van de driewieler op komische wijze zien. Ook Mr. Bean had meer dan eens een ‘ontmoeting’ met de Reliant Robin in de komische series.

 

Rolling a Reliant Robin | Top Gear | BBC

 

First Ever Reliant Robin Crash | Mr. Bean Official

Mr. Bean snijdt een Relian Robin

Reliant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant