MENU

Panther Rio

De Panther Rio was een model dat werd gebouwd door Panther Westwinds tussen 1975 en 1976. Er werden slecht 18 exemplaren van geproduceerd. De Panther Rio was een auto gemaakt voor een markt die nooit echt heeft bestaan, en gemaakt rond een concept dat was gebaseerd op een gebrekkig concept.

 

Panther Rio uit 1977

Foto: Vauxford

Panther Rio uit 1977

 

De redenering was dat, in tijden van een recessie of een brandstofcrisis, een klein aantal zeer rijke mensen, geplaagd door schuldgevoelens, liever zou rijden of worden gereden in een kleiner, zuiniger en minder opzichtig voertuig. Daarbij was de aanname dat deze sociaal bewuste vermogende individuen best bereid zouden zijn om voor een dergelijk voertuig tot 15.000 euro of meer dan de prijs van een nieuwe V12 Jaguar of Daimler zouden willen neertellen.

 

Net zoals een Radford Mini Cooper altijd in de smaak zal vallen bij diegenen die een met leer afgewerkt luxe interieur willen maar dan in een compact en bescheiden model. Maar hoewel de Rio duidelijk niet de chic van de Radford had, was de fatale fout dat er gedacht werd dat de zeer rijken de mening van het publiek iets kon schelen. Ze hadden gewoon geld en konden dat dus besteden hoe ze wilden.

 

De Panther Rio was gebaseerd op de Triumph Dolomite, die tijdens de brandstofcrisis van de vroege jaren ’70 werd opgemerkt door de normaal scherpzinnige Panther-baas Robert Jankel en zijn co-regisseur David Franks. Het verrassende succes van de J72 uit 1972 en de De Ville uit 1974 gaf hen ongetwijfeld het vertrouwen om te speculeren dat er genoeg rijke kopers waren die op zoek waren naar iets anders: de Rio was dat zeker.

 

Maar ze zagen de Rio ook als een model dat een statement moest worden tegen veranderende smaken; als de dag zou komen dat kopers van flamboyante, met de hand gemaakte ‘nostalgische auto’s’ opdroogden, was men van mening dat het hebben van een modern ogende auto in het assortiment een goed idee zou zijn.

 

Twee varianten van de Panther Rio

Er stonden twee versies op de planning: de ‘gewone’ Rio met 91 PK was gebaseerd op de standaard Dolomite 1850 en de Rio Especial met 127 PK zou gebaseerd worden op de Dolomite Sprint. Opties zoals airconditioning en een elektrisch schuifdak waren mogelijk maar ook minibar, televisie en lederen hemelbekleding behoorden tot de mogelijkheden. Met al deze opties kwam de prijs aardig in de buurt van een Rolls Royce Silver Shadow.

 

De 1270kg wegende Rio kreeg een viercilinder motor die goed was voor een sprint naar de 100 km/u in 9,1 seconden en een topsnelheid van zo’n 165 km/u.

 

Panther kocht gloednieuwe, volledig weglegale Triumph Dolomite modellen en verwijderde alle buitenpanelen, inclusief het dak. Nadat ze waren gestript tot op het karkas, werden de originele stalen panelen vervangen door handgevormd aluminium versies die later ook machinaal geperste zouden worden als de vraag dit rechtvaardigde.

 

Maar het was allemaal te hoog gegrepen en het was niet genoeg om de verkoop op gang te krijgen; binnen een jaar waren Jankels’ gedachten over het thema van een Panther met een hogere productie al verschoven naar een op een Vauxhall gebaseerde Lima. De aanvankelijke hoop op een langer levenslicht voor de Rio werd versterkt door de belofte van een bestelling van 100 auto’s maar toen die deal uitbleef, was het lot van het model bezegeld.Panther modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant