MENU

Panther Solo

In 1989 startte de productie van de vierwiel aangedreven Panther Solo door Panther Westwinds nadat het de productie van de Kallista had beëindigd. De Solo had een carrosserie van glasvezel en kreeg eerst een 1,6 liter motor en daarna een tweeliter Cosworth-motor van Ford als krachtbron.

 

Panther Solo

Panther Solo

 

Het model was verkrijgbaar als tweezits coupé, met later de optie voor twee extra stoelen achterin om er een 2 + 2 van te maken. SsangYong Motor Company, dat de eigenaar was geworden van Panther Westwinds, maakte een conceptauto genaamd de SsangYong Solo 3 als eerbetoon aan de originele Solo en Solo 2, en een raceversie genaamd de SsangYong Solo Le Mans.

 

Panther Solo 1

De eerste versie van de Panther Solo was een eenvoudige auto met een 1.6 liter middenmotor uit de Ford Fiesta XR2 die de achterwielen aandreef. De techniek van de Solo 1 was eenvoudig, maar het design was opvallend met een body van glasvezel. De timing van de lancering van het model was nogal ongelukkig want Toyota lanceerde rond dezelfde tijd de tweede generatie van de MR2 en de Solo kon niet concurreren met dit Japanse succesnummer.

 

Panther Solo 2

De Zuid-Koreaanse oorspronkelijke eigenaar van Panther, Y. C. Kim, nam de beslissing om de Solo te wijzigen nadat hij tijdens een vakantie in Guam een van de vroege MR2’s zag. Een nieuw stylingontwerp voor de Solo werd gemaakt en het model kreeg permanente vierwielaandrijving en een middenmotor van een Ford Sierra Cosworth met 204 PK. Het model gebruikte meer Ford-onderdelen waaronder veerpoten van de Escort en schijfremmen van de Scorpion. De Solo 2 doet de sprint naar 100 km/u in iets onder de 7 seconden en de topsnelheid is zo’n 230 km/u.

 

Naar schatting werden er tussen de 12 en 25 exemplaren gebouwd van de Panther Solo. Op drie na werden alle solo’s aan het publiek verkocht, twee werden vernietigd en één is nog steeds eigendom van de eigenaar van Panther. Ook werd een exemplaar total loss gereden door een autojournalist tijdens een proefrit.Panther modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant