MENU

Panther

Het merk Panther Westwinds was een automerk dat in 1972 is ontstaan in Engeland. De oprichter was Robert Jankel. Het bedrijf bouwde bijzondere modellen auto’s meestal gebaseerd op bestaande modellen van andere merken.

 

panthers

 

Geschiedenis van Panther

Toen Robert Jankel 16 jaar oud was bouwde hij zijn eerste auto. Het wagentje was een sportauto die veel op de Lotus Seven leek. De auto was nauwelijks geschikt voor de openbare weg. Jankel besloot in 1972 om zijn eigen fabriekje te beginnen. In 1972 rolde dan ook de eerste wagen van de band.

 

panther J72 1972

Panther J72 uit 1972

 

Zijn eerste echte auto, die in 1972 was gemaakt, was een imitatie van de beroemde Jaguar SS 100, de droomauto van alle sportwagenliefhebbers uit de jaren dertig. De wagen werd de Panther J 72 gedoopt. Vanaf grote afstand leek de wagen exact op de origineel. Hij had ook nog de originele moderne techniek van de Jaguars uit die tijd. In 1980 reed het laatste exemplaar van deze wagen van de band en er werden er nog geen 400 van gebouwd. Bekende ander Panther modellen waren de Rio, op basis van de Triumph Dolomite en de drie-assige Panther 6 waarvan slechts twee exemplaren werden gebouwd.

 

panther de ville

Panther de Ville gebaseerd op de Bugatti Royale

 

Het bedrijf ging in 1980 en werd gekocht door een Koreaan. De productie van de J72, DeVille en Lima begonnen opnieuw in 1981. In 1987 kwam Panther Car Company in handen van SsangYong en naast een aantal lopende projecten werd er begonnen met de ontwikkeling van de Panther Solo, een moderne sportwagen. Ook SsangYong kwam echter in financiële moeilijkheden en hun autodivisie werd in 1999 opgenomen door Daewoo.

 

panther 6

De bizarre Panther 6

 

In 2001 kocht de oorspronkelijke oprichter Jankel de naam Panther terug uit Koreaanse eigendom. Hij was bezig met de afronding van een nieuw sportwagen-ontwerp toen hij stierf in 2005.


Panther modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant