MENU

Panther 6. Science fiction op wielen.

Zondag 21 september 2014 om 20:19 door Frank

Op de London Motorshow van 1977 wisten bezoekers niet goed waar ze naar stonden te kijken en het tochtte aardig door de vele openstaande monden. Een enorme auto met een lengte van bijna vijf meter en ruim twee meter breed. Onder de kap een 8,2 liter biturbo V8 van een Cadillac Eldorado die op papier zou zorgen voor een topsnelheid van 322 km/u. De Panther 6.

 

panther 6

Een van de twee exemplaren ooit gebouwd

 

Robert Jankel, oprichter van Panther Westwinds, had altijd al een liefde voor bizarre voertuigen vormen. Jankel haalde zijn inspiratie voor deze superauto uit de Tyrrell P34 Formula 1 racer die in 1976 deelnam aan de Britse Grand Prix. De auto had een cabriokap, elektronische klokken, air conditioning, een automatisch brandblus-systeem onder de motorkap, elektrische stoelen en ramen, een telefoon in de deur en een televisie in het dashboard. En we hebben het hier dus wel over een auto uit 1977.

 

panther 6 interieur

Foto: Octane Magazine.

Interieur van de Panther 6

 

Om te zorgen dat de Panther 6 de 200 mijl per uur grens zou kunnen passeren werden er aanpassingen gedaan aan de Cadillac-motor. American hot rod goeroe Ak Miller ging aan de slag met twee turbo’s wat resulteerde in 600 PK aan vermogen in plaats van de standaard 365 PK. Voor de wielen werden door Pirelli speciale banden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat deze heel bleven bij dergelijke snelheden. Dit alles moest er voor zorgen dat de 1302 kilo wegende auto goed van zijn plek zou komen met een geclaimde acceleratie naar de 100 km/u van onder de acht seconden.

 

Tyrrell P34 Formula 1 auto

Tyrrell P34 Formula 1 auto

 

panther 6

 

Panther 6 - Octane magazine

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's