MENU

Panhard PL17

De Panhard PL17 is een auto die werd gebouwd door het Franse Panhard van 1959 tot 1965. Het model was de opvolger van de Panhard Dyna Z. De vierdeurs sedan kreeg in 1961 gezelschap van de cabriolet en een station wagon.

 

De naam van het model is afgeleid van “PL” wat staat voor “Panhard et Levassor”, de originele volledige naam van het bedrijf. De “17” werd samengesteld uit de som van 5 + 6 + 6, zijnde 5 CV (fiscale paarden, in de Frans vermogensclassificatiesysteem) plus 6 voor de zes zitplaatsen van de auto, plus 6 voor het zuinigheid van de auto van 6 l / 100 km.

 

Na de Tweede Wereldoorlog stopte Panhard met het produceren van auto’s voor een heel breed bereik om zich te concentreren op kleinere praktische auto’s die technisch slim in elkaar staken. Als eerste waren er de door luchtgekoelde twin-cilinder motoren aangedreven Dyna Panhards met voorwielaandrijving en versnellingspook aan het dashboard. Deze auto’s waren snel, zuinig en hadden een prima handling.

 

Panhard PL17 1962 right

Foto: www.klassiekerweb.nl

Panhard PL17 L4 uit 1962

 

Panhard PL17

Waar de Dyna Z nog een echte vernieuwing was, was dit model toch meer een doorontwikkeling. Het middendeel van de Dyna carrosserie bleef behouden, de voor en achterkant werden flink onder handen genomen wat de praktische bruikbaarheid behoorlijk ten goede kwam.

 

Op basis van de voorgaande Dyna 54 kwam de Panhard PL17 in 1959 op de markt. Aangedreven door een 845cc twin-cilinder motor en met een aërodynamische carrosserie kwam dit model, zelfs met zes personen aan boord, prima vooruit en bleek hij ook nog behoorlijk zuinig in zijn benzineverbruik. Het aparte ontwerp zorgde ervoor dat de auto vooral op de Britse markt niet heel goed werd verkocht. Toch rolden er in totaal ongeveer 130.000 exemplaren de fabriek uit, voordat de productie stopte in 1964.

 

Panhard PL17 L4

In 1961 werden er wijzigingen aangebracht aan het model onder de naam PL17 L4. De auto kreeg naar voren openende voordeuren, wat natuurlijk veiliger was dan de naar achteren opende deuren van het eerdere model. Het interieur werd eenvoudiger en de knipperlichten verhuisden naar een plek onder de koplampen.

 

Panhard PL17 1962 achter

Foto: www.klassiekerweb.nl

Achterzijde Panhard PL17 L4 uit 1962

 

Panhard PL17 1962 voor

Foto: www.klassiekerweb.nl

Voorzijde Panhard PL17 L4 uit 1962

 

Panhard PL17 L6

In 1963 volgde de L6 variant die ook weer een flink aantal wijzigingen had ten opzichte van zijn voorganger: andere achterlichten, bumpers met een brede groef, andere knipperlichten aan de voorzijde, koplampranden en eenvoudigere sierlijsten. De daklijn werd ook verder doorgetrokken waardoor er meer hoofdruimte achterin kwam. Het reservewiel verhuisde van de kofferbak naar de motorruimte en het model kreeg een andere motor. De L6 kwam ook als break en als cabriolet versie op de markt.

 

Panhard PL17 cabrio

Interieur Panhard PL17 L6 cabrioletPanhard modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant