MENU

Eerste originele tourbus van Aerosmith gevonden

Zondag 12 augustus 2018 om 11:05 door Frank

aerosmith tourbus gevonden

 

Een 1964 International Harvester Metro gevonden in Massachusetts door een reality tv-show is niets minder dan het eerste touring busje dat werd gebruikt door de legendarische rockband Aerosmith. De Boston Globe meldde dat het busje werd ontdekt op een privéterrein in Chesterfield, tegenover de staat van waar de band werd opgericht in Boston.

 

De vondst werd gedocumenteerd in de History Channel-show ‘American Pickers’. Beeldmateriaal toonde de verroeste en verwaarloosde bestelwagen met “Aerosmith” geschreven op de zijkant die op een aanhangwagen werd geladen. De eigenaar van het land, in de aflevering alleen als Phil geïdentificeerd, vertelde presentatoren Wolf Wolfe en Frank Fritz dat het busje er al stond toen hij het land kocht van een andere persoon die een soort van connectie had met de band.

 

Wolfe werd in contact gebracht met Ray Tabano, een van de oprichters van de Aerosmith die werd vervangen, maar later weer aan het werk ging voor de groep. Tabano bevestigde dat het busje werd gebruikt door Aerosmith toen ze nog rondtourden in New England.

 

“Ik weet niet precies hoe lang geleden het is, maar het is zeker al 40 jaar geleden dat we dit busje gebruikten,” zei Tabano in de aflevering. “We reden destijds voor 125 dollar vanuit Boston naar New Hampshire om te spelen”, vervolgde hij, verwijzend naar wat de band destijds per show maakte. “Na betaling van de benzine, de tol en het eten, hadden we per persoon ongeveer $3 verdiend.”

 

'American Pickers' Finds Aerosmith's Van In Mass. Woods

 

Wolfe en Fritz kochten het busje van Phil voor $ 25.000. De show gaf geen details over de plannen die ze hebben voor het busje, maar laten we hopen dat ze het busje of zo laten of op de juiste manier in ere herstellen met behoud van die fantastische illustratie op de zijkant.

 

International Harvester Metro

De International Harvester Metro bus werd geproduceerd in de Verenigde Staten van 1938 tot 1975 en werd internationaal verkocht. De aandrijflijn was oorspronkelijk gebaseerd op de vrachtwagens uit de D37-serie van 1937-40. Een van de eerste modellen die werd gebouwd, werd verkocht aan het Tsjechoslowaakse leger en vernietigd door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

In tegenstelling tot hun vrachtwagens en andere voertuigen, werden de Metro-bodies gebouwd door de Metropolitan Body Company op Grand Street in Bridgeport, Connecticut, een bedrijf dat International Harvester in 1948 zou kopen. De eindassemblage vond plaats in een van de IH-fabrieken. Het oorspronkelijke ontwerp kwam van de hand van Raymond Loewy die bekendheid kreeg door zijn ontwerpen voor Studebaker en de originele Coca-Cola-fles. Het Metro-ontwerp was een van de vele ontwerpen waar Loewy zich mee bemoeide tijdens zijn relatie met International Harvester.

 

Het algemene ontwerp van de Metro-busjes bleef zo goed als ongewijzigd van 1938 tot 1964 toen het werd herontworpen door het eigen ontwerpteam in de Metro-fabriek in Chicago om concurrerend te zijn met de Boyertown- en Hackney-bestelwagens. De hoeken waren vierkant en er werd een afzuiging toegevoegd om de toegang tot koelvloeistof en oliepeilstok te vergemakkelijken. Ook kwam er een versie met een achtcilindermotor op de markt.

 

In de jaren vijftig begon International Harvester met de productie van variaties zoals de “Metro-Lite” en “Metro-Multi-Stop” -busjes. In 1959 werd de “Metro Mite” geïntroduceerd. Het model was gebaseerd op de aandrijving van de Explorer. In 1960 werd de “Bookmobile” gebouwd door de Metropolitan Body Company op een IHC-chassis. Tegen 1972 waren alle IHC Metro Vans gestripte chassis waarop andere fabrikanten konden bouwen. Na 1975 werd de productie gestaakt samen met alle andere lichte vrachtwagens, behalve de Scout, die nog werd geproduceerd tot 1980.

 

De Metro Van werd in 2000 opnieuw uitgegeven door Navistar als middelgrote bestelwagen. Anders dan de modelnaam is deze niet gerelateerd aan de oorspronkelijke metrolijn. In 2005 kocht Navistar de Workhorse Group, een fabrikant van step-van en camper chassis, om de bestelbusmarkt opnieuw te betreden. Workhorse bood een korte tijd een geïntegreerd chassis-body-product aan, vergelijkbaar met de originele International Harvester bestelwagen, de MetroStar. In september 2012 kondigde Navistar de stopzetting van Workhorse en de sluiting van de fabriek in Union City, Indiana aan.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*