MENU

Hillman Minx

De Hillman Minx was een serie van middelgrote familie-auto’s die onder het Hillman-merk werd geproduceerd door de Rootes Group tussen 1932 en 1970. Er zijn vele versies van de Minx verschenen in de loop der jaren, evenals diverse-badge engineered versies die onder de merken Humber, Singer en Sunbeam merken werden verkocht.

 

Voor het grootste deel van de jaren zestig was dit model en zijn varianten verantwoordelijk voor de grootste verkoopaantallen van de ‘Audax’-familie. De laatste versie van dit model was de New Minx uit 1967, die deel uitmaakte van de ‘Arrow-familie en in wezen een basisversie van de Hillman Hunter was. In het algemeen was de Minx verkrijgbaar als een vierdeurs sedan en station wagon, met een 1496-cc motor. De Hillman Super Minx was een iets groter model dat werd aangeboden tijdens het Audax-tijdperk. Gedurende de gehele levensduur van de Minx was er meestal een station wagon leverbaar en tussen 1954 en 1965 was er ook een korte wielbasis station wagon met de naam Hillman Husky en een busje bekend als de Commer Cob.

 

Het merk Minx werd kort nieuw leven ingeblazen – samen met de ‘Rapier’-modelnaam, zoals toegepast op de Sunbeam Rapier versie van de Audax-familie als een speciale editie van de Talbot Alpine / Talbot Solara auto’s, geproduceerd door Chrysler Europe na de overname van de Rootes Group door het Amerikaanse concern.

 

Hillman Minx 1934

Hillman Minx uit 1934

 

Vooroorlogse Minx

Het eerste model werd in 1932 geïntroduceerd met een geperste stalen carrosserie op aparte chassis en een 30 PK sterke 1185 cc motor die werd aangestuurd door een vier-versnellingsbak. In 1934 kreeg het model een styling upgrade. Het 1936-model kreeg een nieuwe naam, de Minx Magnificent, en een restyle met een veel meer afgeronde body. Het chassis was stijver en de motor naar voren verplaatst om meer ruimte aan passagiers te geven. De achterwand, tot nu toe verticaal, kreeg nu een hellende hoek. Een Commer-badged stationwagen werd toegevoegd aan het assortiment.

 

Het laatste vooroorlogse model kwam uit in 1938. De auto was visueel vergelijkbaar met de Magnificent, met een andere grille, en de toegang tot de bagageruimte was extern, bij zijn voorganger was deze alleen bereikbaar door de achterbank neer te klappen. Er waren twee sedan modellen in het gamma, een basisversie en een De Luxe. Het De Luxe model had lederen bekleding, kleine te openen zijruitjes voor, beklede panelen en diverse andere extra’s.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

De Minx die werd verkocht tussen 1945 en 1947 had dezelfde 1185 cc side-kleppen motor, dezelfde wielbasis en vrijwel dezelfde vorm als de vooroorlogse Minx. Deze naoorlogse Minx werd bekend als de Minx Mark I. Tussen 1947 en 1948 kwam er een aangepaste versie, die bekend werd als de Mark II.

 

Hillman Minx drophead coupe_MKII

MKIII Drophead coupé model

 

hillman Minx estate 1955

Station wagon versie uit 1955

 

Een veel meer modern ogende versie, badged als de Mark III, werd verkocht vanaf 1948. Dit was de eerste variant met een uitstekende achterbak. Drie verschillende carrosserieën werden in eerste instantie aangeboden, zijnde een sedan, een stationwagen en een drophead coupé (cabriolet). Ook deze Mark III behield nog altijd de 1185 cc side-kleppen motor van zijn voorganger. Maar in 1949 werd de oude motor uitgeboord en de compressieverhouding verhoogd, waarmee de Mark IV Minx, een motor met 37,5 PK kreeg wat zorgde voor een topsnelheid van 108 km/u en een gangetje naar de 100 km/u in 39,7 seconden. Verdere kleine facelifts volgden.

 

Hillman Minx MKIII interieur 1959

Interieur van een Hillman Minx MKIII uit 1959

 

In 1953 kwam met de Minx Mark VI een vierde carrosserie-variant op de markt, de zogenaamde Hillman Minx California. Dit was een twee-deurs hardtop coupé met een B-stijl die samen met de achterste zijruit uit zicht kon verdwijnen waardoor er een een ongebroken vensterlijn ontstond wanneer alle ramen volledig geopend waren. Voor de Mark VIII, in 1954, werd een nieuw OHV 1390 cc motor geïnstalleerd. Dit was de motor die twee jaar later in de eerste versie van de nieuwe “Audax serie” Minxes zou worden geplaatst.

 

Hillman Super Minx stationwagon 1962

 

Hillman super minx

 

hillman superminx saloonHillman modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant