MENU

Willys Interlagos, een zeldzame sportwagen

Woensdag 17 februari 2016 om 23:48 door Frank

Willys kennen we allemaal van de jeeps, maar wat niet veel mensen weten is dat dit Amerikaanse merk ook een sportwagen heeft gebouwd. En niet zomaar eentje! Deze Interlago uit 1962 wordt aangeboden op Ebay en is nummer 24 van in totaal slechts 860 gebouwde exemplaren. Een zeer zeldzame vondst, waarvan er no drie te vinden zijn in de VS. De Interlago stond bekend als een Mini Ferrari en werd gebouwd door de Alpine Car Company in Frankrijk voor Willys Overland in Brazilië. Dit exemplaar is in goede conditie zonder beschadigingen aan de glasvezel body of roest aan het chassis.

 

zeldzame willys interlagos met glasvezel body op ebay

 

Willys Interlagos in Brazilië

De Willys Overland Interlagos was dus de eerste sportwagen die werd gebouwd in Brazilië, lokaal geproduceerd onder licentie met gebruik van de Renault Alpine A108. De A108 werd ontwikkeld en gebouwd door de onafhankelijke Franse autofabrikant Jean Redele in 1956, op basis van het Renault Dauphine platform, maar dan met een speciale stalen skelet chassis. Sinds 1959 werden de Renault Dauphine auto’s in Brazilië geproduceerd door WOB waardoor alle mechanische componenten beschikbaar waren. De vraag was zo hoog, dat tegen het einde van 1962, 131 op de A108 geïnspireerde auto’s werden geproduceerd.

 

De Interlagos werd bedacht naar aanleiding van de aankondiging van Volkswagen Brazilië in 1959 dat zij haar eigen Karmann Ghia, die werd gebouwd tussen 1962-1975, op de markt zou brengen. Hier werden zo’n 41.600 exemplaren van gebouwd. Deze beslissing was gebaseerd op het feit dat er geen lokaal gebouwde sportwagens in Brazilië waren, dus VW besloot de eerste te zijn om hier verandering in te brengen. Maar Willys was ze een stapje voor met de Interlagos. Het model werd een strak ontwerp uit een samenwerking tussen Giovanni Michelotti en Jean Redele met onder de motorkap (aan de achterkant that is) Renault’s kleine overhead-cam gietijzeren Ventoux inline four-cylinder uit de Renault 4CV met wat tuningwerk door Gordini.

 

willys interlagos zijkant

 

willys interlagos interieur

 

willys interlagos motor

 

willys interlagos profiel

 

willys interlagos_achterzijde

 

Private Collections TV: Willys-Interlagos

 

Nieuwe Interlagos in de maak

Er komt zelfs een nieuwe Interlagos op de markt, genaamd de AW 380 Berlineta. Deze heeft een 3.8-liter biturbo zescilinder boxermotor van Porsche onder de kap, die is met wat extra modificaties is opgepompt naar een volwassen 610 pk. Het koppel bedraagt een whopping 830 Nm en wordt via de achterwielen middels een sequentiële 6-bak naar de straatstenen gebracht. Daarmee racet deze nieuwe Willys van stilstand naar 100 km/u in een adembenemende 2,7 seconden en hij kan met zijn 1350 kilo aan gewicht doorloeien tot 340 km/u.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's