MENU

R.I.P. Marcio Piancastelli

Zaterdag 20 juni 2015 om 13:06 door Frank

“Marcio Wie?”, horen we je denken, en dat kunnen we je niet kwalijk nemen. In Brazilië is Marcio Pinacastelli echter een grootheid en ook de echte VW-liefhebber zal de naam wel kennen. Piancastelli was verantwoordelijk voor het ontwerp van de VW Brasilia en de SP2. Piancastelli werd in 1936 geboren als de zoon van een meubelfabrikant waar hij voor het eerst in aanraking kwam met het vak van ontwerper. Op zijn zesentwintigste won hij een ontwerpwedstrijd met tekeningen van een kleine sportwagen die hij de Itapuan noemde. De prijs voor de winnaar van deze wedstrijd was stage van een jaar bij het gerenommeerde designhuis Ghia in Italië.

 

Tijdens zijn periode bij Ghia ontwierp Piancastelli een verbazingwekkende kleine concept car genaamd de Pian GT, een goed geproportioneerde kleine auto met een clean ontwerp, iets wat gedurende zijn carrière meer en meer zijn signatuur zou worden. Na zijn stage bij Ghia keerde Piancastelli terug naar Brazilië om te gaan werken voor Willys-Overland. Willys-Overland werd gekocht door Ford en Piancastelli verhuisde naar Volkswagen, waar hij enkele van zijn belangrijkste ontwerpen zou tekenen.

 

pian gt

3D model: Dan Palatnik

de Pian GT had van ons best gebouwd mogen worden.

 

Zijn eerste VW-project kreeg hij in 1969 met de opdracht om de VW Type III aan te passen naar de Braziliaanse markt. Piancastelli nam het bijna Britse en enigszins slonzige design van de Type III en gaf het een Piancastelli-stijl facelift met dubbele koplampen, een wat meer strakkere voorkant en lijnen en iets wat toch wel erg leek op een Hofmeister curve aan de achterzijde. Velen vonden dat het aangepaste ontwerp van Piancastelli mooier was dan de originele Duitse Type III Fastback. Dit vond ook Rudolf Leiding, hoofd VW Brazilië, die Piancastelli en zijn team beloonde met een bonus die hij uit eigen zak betaalde.

 

VW type III brasil piancastelli

De op de VW Type III gebaseerde Braziliaanse variant van de hand van Piancastelli.

 

Volkswagen SP en SP2

VW besloot vervolgens dat er een sportwagen op de markt moest komen om te concurreren met de eveneens VW-gebaseerde Braziliaanse Puma. Ook dit model moest gebaseerd worden op een bestaand VW-platform. Piancastelli zag dit wel zitten en ontwierp een lage, slanke, dramatische ogende sportwagen genaamd de SP, gebaseerd op het type III chassis. Ook met dit ontwerp gooide hij hoge ogen waarbij we in het midden laten of SP voor Sao Paulo of Sports Prototype stond. Misschien is de SP wel de meest spectaculaire VW sportwagen ooit gebouwd op een luchtgekoeld chassis. Het eerste model werden er 88 van gebouwd en hadden dus dezelfde aandrijflijn als de 1600cc Type III, die 65 PK leverde. Wat volgde was de SP2 met een 75 PK sterke 1700cc dual-carb motor. Een verbetering natuurlijk, maar nog steeds geen sportwagen waarmee je de keien uit de straat kon trekken. Het model oogde echter wel zo met Piancastelli’s cleane ontwerp en een dual-koplampen.

 

VW SP.2 + Bonito + Puma 1600 GTE-S , Beautiful Budel 2013 aircooled festival

 

VW SP2 interieur

 

Volkswagen SP

 

Waar de SP2 de meeste aandacht kreeg door zijn fraaie ontwerp,was de ware triomf van Piancastelli de VW Brasilia. De Brasilia werd ontworpen als een ​​gemoderniseerde Kever, klaar om te concurreren met de nieuwe auto’s van Fiat en Chevrolet die in de vroege jaren 1970 op de markt kwamen. Piancastelli stond voor de taak om een auto te ontwerpen op basis van een in de jaren dertig ontworpen VW-platform om daar vervolgens op succesvolle wijze mee te gaan concurreren met auto’s die veertig jaar later van scratch af aan werden ontworpen….en dat lukt hem! De Brasilia was de enige luchtgekoelde, Kever-vervanger met de motor achterin die ooit succesvol werd. VW heeft zelf ook wel wat pogingen gewaagd, maar het is ze nooit gelukt De Brasilia, op basis van het iets bredere Karmann Ghia-chassis, was nog steeds een oude VW, maar je keek gewoon naar een moderne auto.

 

vw brasilia

Volkswagen Brasilia door Marcio Piancastelli.

 

Het model kreeg strakke lijnen en leek op een efficient ontworpen kleine stationwagon die in de verste verte niet leek op een kever. Het interieur was verbazingwekkend ruim en de motor lag wederom achterin. Voorin was er een flinke kofferbak en door de meer hoekige vorm van de auto was er eigenlijk veel meer kofferbakruimte dan in een Kever met zijn ronde snuit. Het model was leverbaar als tweedeurs en als vierdeurs. Het ontwerp is een heerlijk rationeel en praktisch design, gebouwd op een platform dat bestemd was voor een compleet ander soort auto. Er werden meer dan een miljoen Brasilia’s geproduceerd, en het was duidelijk een succesvolle familie auto die in heel Brazilië rond reed.

 

Marcio Piancastelli werd 79 jaar.

 

vw brasilia no berço

Volkswagen Brasilia uit 1975.

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*