MENU

Hillman Husky

De Hillman Husky werd gebouwd tussen 1954 en 1970 door de Rootes Group en was een van de modellen uit de zogenaamde Arrows-lijn. De eerste versie van het model was gebaseerd op de vroegere Hillman Minx.

 

hillman husky

Hillman Husky

 

Originele Husky Mark I

De Mark I werd geïntroduceerd in 1954 en was een kleine station wagon die was gebaseerd op de Mark VIII Hillman Minx. De tweedeurs Husky kwam naast de bestaande Minx station wagon te staan, die een langere wielbasis had. De Husky had een naar de zijkant scharnierende achterklep. Waar de nieuwe Mark VIII Minx DeLuxe sedan, cabriolet en California hardtop een nieuwe OHV 1390 cc motor gebruikten, bleef de Husky lopen op de oudere 1265 cc 35 PK sterke zijklepper motor met één Zenith carburateur. De Husky haalde een topsnelheid van 105 km/u en reed in 24,3 seconden naar de 100 km/u. In tegenstelling tot de Minx met zijn versnellingspook aan het stuur, was de versnellingspook voor de Husky op de vloer gemonteerd. Voorin kreeg het model lossen stoelen en achterin een bank die plat kon om de laadruimte te verhogen. Het model was verkrijgbaar in blauw, grijs, groen of zand lakkleuren. Er werden 42.000 van deze Husky-modellen verkocht totdat het model werd vervangen in 1958.

 

hillman husky

 

Audax Series I

In 1958 verscheen de nieuwe ‘Series I’ Husky. Het model was hetzelfde als zijn voorganger, maar was nu gebaseerd op de nieuwe ‘Audax’ of ‘Series’ Hillman Minx. Deze keer was de motor een nieuwe Minx 1390 cc met 51 PK. Zoals eerder, was er ook een vierdeurs Minx station wagon en was de Husky een tweedeurs plus de naar opzij scharnierende achterklep en een kortere wielbasis. Het model was echter wel 51 mm langer dan zijn voorganger. Opnieuw verkocht Commer een gesloten bestelwagen versie van hetzelfde voertuig als de Commer Cob.

 

Series II

De ‘Series II’ Husky volgde in 1960 met een vier-versnellingsbak, een iets verlaagd dak, een diepere voorruit, en aangepaste stoelen. De motor was krachtiger en hierdoor bereikte het model een topsnelheid van 118,1 km/u en ging de ‘sprint’ naar de 100 km/u in 26,9 seconden.

 

Series III

De laatste versie van de ‘Audax’ Hillman Husky, de ‘Series III’, maakte zijn debuut in 1963, samen met een face-lift voor de gehele Minx-lijn. De carrosserie werd wat aangepast en de wielmaat ging van 15 inch naar 13 inch op de saloons maar niet op de Husky om zijn bodemvrijheid behouden. Ook kreeg de serie V Minx schijfremmen voor, terwijl de Husky zijn vier trommelremmen behield. Vanaf 1964 kreeg de Husky een nieuwe versnellingsbak en veranderingen aan de koppeling en ophanging. De productie van de Series III eindigde in 1965. Hiermee kwam een tijdelijk einde aan de Husky-serie, totdat een nieuw model gebaseerd op de Hillman Imp verscheen in april 1967. Deze nieuwe Husky deelde de Imp’s achterin gemonteerde 875 cc bovenliggende nokkenas motor, en had iets betere prestaties dan de Imp door zijn lagere gewicht. Commer verkocht een commerciële versie van dezelfde auto, dit busje werd gelanceerd in 1965.Hillman modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant