MENU

BMW M3 EVO II E30, wie biedt online?

Zaterdag 27 juni 2020 om 22:09 door Frank

De E30 M3 was de eerste speciaal gebouwde BMW die door de Motorsport Division intern werd ontworpen en geassembleerd. Uiteindelijk zou de E30 M3 uitgroeien tot de meest succesvolle toerwagen aller tijden en kan dit model dus met recht ‘The Ultimate Driving Machine’ genoemd worden.

 

BMW M3 EVO II E30 uit 1988

Foto: themarket.com

1 van slechts 500 BMW M3 EVO II E30’s

 

In 1986 kwam de M3 op de openbare weg omdat de toenmalige Groep A-voorschriften erop stonden dat er 5.000 exemplaren zouden worden gebouwd als bewijs dat de auto’s in die klasse daadwerkelijk productiemodellen waren en niet sterk aangepaste homologatiespecials. BMW pakte het vanaf het allereerste begin goed aan: 200 pk lijkt nu misschien niet veel meer, maar in de jaren tachtig was dit serieus vermogen. Het model had ook een prachtig uitgebalanceerd achterwielaangedreven chassis en was zo visueel ingetogen dat zijn prestaties des te meer een schok waren voor een nietsvermoedende rijder die voor het eerst achter het stuur van deze M3 kroop.

 

voorzijde BMW M3 EVO II E30 uit 1988

Foto: themarket.com

 

motorblok met gezonde M-Power

Foto: themarket.com

 

passend interieur

Foto: themarket.com

 

M-Power badge

Foto: themarket.com

 

nummer 114 van 500 BMW M3 EVO II E30 uit 1988

Foto: themarket.com

 

De viercilinder ‘S14’ motor van de M3 verdiende zijn plaats onder de motorkap dankzij het gewicht en het vermogen om hogere toeren te draaien dan de beter uitgebalanceerde en zwaardere zescilinder. Dat het een grovere motor is dan de inline-zes was je al snel vergeten als je ermee reed; de 2,3-liter, 16-kleppen motor kon je met gemak richting de 7300 toeren krijgen. De BMW M3 Evolution I heeft misschien vastgehouden aan de 200 pk-motor van de standaardauto, maar het model kreeg een herziene cilinderkop, voornamelijk om de afstelling van de wedstrijdauto’s te helpen. Er zijn er slechts 500 van gebouwd en alleen de voor- en achterspoilers onderscheiden ze van de standaard M3.

 

BMW M3 EVO II E30 Powerrrrr

Maar toen kwam er ook nog de Evolution II. Deze BMW M3 EVO II E30 uit maart 1988 beschikt over 220 pk, aangepaste zuigers, een lichter vliegwiel en een efficiënter luchtinlaatkanaal. Het model heeft ook grotere wielen en banden – respectievelijk 7,5 x 16 inch en 225 / 45ZR16 – en een lagere eindoverbrengingsverhouding op de verder ongewijzigde Getrag-versnellingsbak. De carrosserie kreeg ook de aandacht van het ontwikkelingsteam en dit is onder andere te zien aan de diepere voorspoiler en luchtkanalen in plaats van de standaard mistlampen aan de voorkant van de M3.

 

De achterspoiler werd ook vervangen, maar het dunnere glas en de lichtere bumpers springen minder in het oog. De 500 exemplaren van de Evo II waren leverbaar in Misano Red, Nogaro Silver en Macau Blue.

 

Deze BMW M3 EVO II E30 is dus Macau Blue en heeft iets meer dan 125.000 kilometers op de klok staan. Als je wilt meebieden dan kan dat aanstaande maandag al op themarket.co.uk, want dan moet deze bolide een nieuwe eigenaar krijgen.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's