MENU

Het verhaal achter de BMW M3

Zondag 27 december 2015 om 22:46 door Frank

Als je geen kenner bent van het merk dan zullen namen als E30, E36, E46 en E92 je niet zoveel zeggen. De meesten weten nog wel dat de snelste versie van de BMW een M heeft, zoals de M3 en dat deze M staat voor Motorsport. Bij de meeste andere modellen staat de nummering voor type plus motorinhoud. Maar eerder genoemde letter-nummercombinaties zijn een stuk minder bekend onder het grote publiek.

 

De M3 lijkt op het eerste gezicht veel op de gewone E30, maar schijn bedriegt. Het blok is een variant van de zescilinder die in de M1 lag en mede daardoor ging deze M3 in 6,5 seconden naar de 100 km/u. Tegenwoordig lachen we daar om en doet een beetje lease-diesel dit ook, maar we hebben het wel over 35 jaar geleden.

 

BMW E30 M3

 

Blijkbaar vond BMW dat het tijd werd om dit eens even goed uit te leggen en dus komen ze met een serie video’s waarmee ze exact dat doen. Deze video is de eerste aflevering in wat wordt beloofd om een ​​serie te worden over de vijf generaties van de M3 en als je het ons vraagt is dit meteen de mooiste.

 

Eerste generatie van de M3

Er zijn enkele interessante weetjes die in deze aflevering voorbij komen: de BMW ambtenaren die zijn geïnterviewd zeggen dat de eerste M3 werd ontwikkeld om mee te racen en dat er 5000 straatversie exemplaren nodig waren voor homologatie. Uiteindelijk werden er zo’n 18.000 gebouwd! De eerst generatie van de M3 had een blok dat er 195 PK uit perste, maar dit liep op tot 238 PK. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar dan weet je alles al voordat je gaat kijken, dus dat doen we niet. Enjoy!

 

The BMW M3 (E30) film. Everything about the first BMW M3 generation.

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's