MENU

De zeldzame Mitsubishi Galant AMG

Zondag 24 januari 2021 om 09:02 door Frank Schippers

We kennen AMG natuurlijk allemaal als de huistuner van Mercedes. Maar de dames en heren zijn ook wel eens vreemd gegaan bij andere merken om daar even wat AMG-steroïden in het motorblok te spuiten. Bijvoorbeeld bij Chrysler, Pagani en Aston Martin. En in een wat verder verleden namen ze in 1989 op verzoek van Mitsubishi de Galant onder handen.

 

Mitsubishi Galant AMG uit 1989

Mitsubishi Galant AMG uit 1989

 

Ja, je leest het goed. AMG heeft ook een keer huisgehouden onder de motorkap van een Galant. De Galant was de middenklasser van Mitsubishi. Er werden er tussen 1969 en 2006 ruim 12 miljoen van gebouwd. Er werden tussen 1989 en 1991 in totaal 1.395 exemplaren van de Mitsubishi Galant AMG gebouwd. De meeste waren bestemd voor de Japanse markt, al zijn er intussen wel een aantal te vinden op de Australische en Amerikaanse wegen. Hoewel de onderdelen makkelijk te vinden waren, blijkt een tweedehands Galant AMG hier niet zo eenvoudig te vinden.

 

Gerelateerd model

mitsubishi galant 1969

Galant

De Mitsubishi Galant VR-4 is een legende voor autoliefhebbers en heeft ook een behoorlijke staat van dienst in de rally-sport. Het was de prestatieversie van een anders onopvallende sedan en baande het pad voor de iconische Mitsubishi Lancer Evolution-lijn. Wat minder wordt herinnerd, en vaak wordt vergeten, is dat voordat Mercedes AMG claimde als zijn eigendom, het tuningbedrijf een AMG-badge Galant voor de Japanse markt creëerde.

 

Mitsubishi Galant AMG

Het tuningbedrijf nam de standaard Galant 2.0-liter viercilindermotor onder handen en na hun aanpassingen kon deze Japanner doortrekken tot 8.000 tpm en had 170 PK. Dat was 25 pk minder dan Mitsubishi’s eigen prestatieversie, de VR-4, maar AMG trok het extra vermogen eruit zonder het gebruik van een turbocompressor. Turbomotoren stonden in die tijd bekend om hun buitensporige vertraging en de door AMG getunede Galant was snel maar nog steeds gemakkelijk te besturen op straat.

 

AMG getuned blok in de Mitsubishi Galant

 

AMG plaatste andere kleppen en de compressie ratio werd verhoogd van 9:1 naar 10.4:1 van de Mitsubishi Galant AMG. Verder kreeg het blok titanium klepveren, grotere uitlaatcollector en uitlaatpijpen en een Dual Stage Cyclone luchtinlaat. Een manuele vijfversnellingsbak of een automatische vierversnellingsbak namen – in aangepaste versie – de overbrenging voor hun rekening. Deze Galant met AMG-sausje deed de sprint van 0 tot 100 km/u in 8 seconden, voor die tijd was dat zeker snel te noemen. Ook de ophanging werd door AMG aangepast. De dempers en vering werden vervangen, hoewel die laatste wat soft bleek te zijn voor een AMG. De remmen werden aangepast om met dat extra PK-geweld om te kunnen gaan en deze werden verstopt achter 15-inch AMG-velgen.

 

interieur galant AMG

 

Ook het interieur van de Mitsubishi Galant AMG kreeg een AMG signatuur. De Galant AMG werd uitgerust met een volledig lederen interieur, klimaatcontrole en een CD speler.

 

Mitsubishi Galant AMG

 

Japanse folder Mitsubishi Galant AMG

 

Is this the Rarest AMG car ever made? MITSUBISHI GALANT AMG from Japan! Craziest Car Collaboration!?

Ook interessant


Gerelateerde merken