MENU

DAF 46

De DAF 46 was een compacte personenwagen die werd gebouwd tussen 1974 en 1977. Het model was de opvolger van de DAF 44 en zou de laatste DAF-personenauto worden die werd geproduceerd onder de DAF-naam.

 

DAF 46

De DAF 46.

 

Het 46-model lekker zeer veel op de laatste versie van de 44 met dezelfde carrosserie ontworpen door Giovanni Michelotti. Het belangrijkste verschil aan de buitenkant was de aanduiding “DAF” en “46” die gescheiden waren aangebracht op de verchroomde sierstrips op het front en het model had vernieuwde buitenspiegels. Ook kreeg de 46 ronde knipperlichten op de spatborden en zat er een extra raamstijl in het portier.

 

De motor van de DAF 46

De motor is dezelfde luchtgekoelde tweecilinder boxermotor als die in de 44 die de achterwielen aandreef en werd bediend via de Variomatic transmissie. Deze Variomatic was in de DAF 46 vernieuwd. De DAF 46 is de enige DAF die is geproduceerd met een enkelvoudige Variomatic. Er is slechts één riem in plaats van de gebruikelijke twee. Met twee riemen kan er in principe worden doorgereden naar huis of de garage in het geval er één riem knapt. In de configuratie van de DAF 46 kan dat niet meer. Met de auto werd een top gehaald van 117 km/u.

 

DAF 46 dashboard

Dashboard DAF 46.

 

Je vraagt je dan af waarom DAF voor deze wijziging koos, maar het merk voerde aan dat de riem in de nieuwe uitvoering minder sleet en dat de kwaliteit van de riemen was verbeterd, daarbij leverde een enkelvoudige riem enkele voordelen op.

 

Varianten van de 46

De 46 was verkrijgbaar als sedan, stationcar en bestelauto waarbij de stationcar geen achterbank had. De stationcar en de sedan waren verkrijgbaar in de uitvoeringen Deluxe en Superluxe. De Deluxe werd geleverd met stoelen en achterbank bekleed met skai, een zwart dashboard en geen klepje voor het dasboardkastje. De Superluxe heeft stoffenbekleding, een dashboard met houtfineer en het dasboardkastje kan met een klep worden afgesloten. Een vernieuwing ten opzichte van het interieur van de 44 was dat er nu naast het stuur in de dasboardrand waarschuwingslichten voor de handrem en de choke waren aangebracht. Ook de knop van de pook was gewijzigd. De letters D, N en R staan er in gedrukt. Wel moet de 46 nog steeds in de vooruit of achteruit gestart worden.

 

DAF 46 interieur

DAF 46 Superluxe interieur.

 

Overname door Volvo

In januari 1975 werd DAF overgenomen door Volvo. De productie van het model eindigde in 1976 waardoor verreweg de meeste exemplaren door Volvo werden gebouwd. Van de 46 werden ruim 32.000 exemplaren geproduceerd.

 

DAF 46

De laatste echte DAF: de DAF 46.DAF modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant