MENU

DAF

DAF is een afkorting van Van Doorne’s Automobielfabriek N.V. DAF is een auto- en een vrachtautofabrikant de in 1932 werd opgericht door Hub van Doorne.

 

Opening DAF-fabriek in Born (1968)

 

Geschiedenis van DAF

Op 1 april 1928 begonnen Hub en Wim van Doorne een kleine machinefabriek in Eindhoven. Ze produceerden opleggers en aanhangers (Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek), en het bedrijf draaide goed en in 1938 produceerde DAF haar eerste voertuigen. In 1949 werden de eerste vrachtwagen geproduceerd.

 

Zoals met meerdere automerken was ook voor DAF het leger een goede klant met grote orders. DAF bouwde vanaf 1953 grote series vrachtwagens voor defensie. Nadat Hub van Doorne een automatische transmissie uitvond, de Variomatic, maakte DAF in 1953 ook de stap naar personenwagens. Volgens de van Doorne’s moest het een klein autootje worden en ingenieur van Brugghen kreeg de technische leiding van dit project. In februari 1958 toonde DAF de wereld een volwaardige, personenauto met automaat, de beroemde VARIOMATIC, en met een zelf ontwikkelde 2-cilinder 4 takt motor.

 

DAF truck

 

De DAF 600 was de eerste auto en werd gepresenteerd op de AutoRAI in 1958. De auto was nog niet helemaal klaar voor productie, maar toch werden er al 4000 orders geplaatst. Opvolger van de 600, de 750 uit 1961, kreeg een zwaardere motor, omdat de 22 PK uit de 600 toch wel erg mager was. Naast de 750 werd in datzelfde jaar ook de DAF type 30 gepresenteerd ook wel de Daffodil genoemd. De 31 (1963) en 32 (1965) werden ook Daffodil genoemt, bij de 33 (1967) werd hier weer van afgestapt.

 

De 44 (1966) was het zogenaamde “b-type”. De ruimere auto is ontworpen door Michelotti. Om de stap naar de middenklasse te kunnen maken werd de 55 (1967) geïntroduceerd, met een 4-cylinder motor van Renault. De laatste nieuwe auto was de 66 uit 1972. De auto werd tot 1977 geproduceerd als Volvo. De 46 (1974) kwam nog iets later, maar is alleen maar verkocht als DAF.

 

DAF 44

 

In 1963 kwam DAF tot ieders verbazing met de 2600. Dit was de eerste moderne truck, die alle op dat moment in productie zijnde trucks vooroorlogs deed lijken. In 1968 werd de nu bekende kantelkabine geïntroduceerd. Deze kabine was zo bijzonder omdat men met een beperkt aantal componenten een groot aantal verschillende kabines kon bouwen, van lichte distributievrachtwagens tot internationale transporttrucks.

 

De jaren zeventig werd ingegaan met goede moed: op dat moment dacht met dat het grootste probleem het vinden van goed gekwalificeerd personeel was. Echter braken er braken moeilijke tijden aan voor DAF en Volvo nam de personenwagendivisie over. De latere 343 van dit merk was een doorontwikkeling van de 77, een prototype van DAF.

 

DAF Variomatic

De Variomatic, in de volksmond al gauw ‘Het pientere pookje’ genoemd, was een briljante vinding van Nederlandse bodem. Dr. Hub van Doorne, directeur van Van Doorne’s Automobielfabrieken, beter bekend als DAF, bedacht het al ergens in de jaren ’40: een continu variabele transmissie, met twee rubberen riemen die tussen twee schijven traploos nieuwe overbrengingsverhoudingen realiseert. Kortom: je hoefde niet meer te schakelen.

 

De ontwikkeling van de succesvolle Variomatic was nog altijd niet stopgezet. Met behulp van ruimtematerialen werd de rubberen riem vervangen door een metalen versie en de Variomatic schopte het begin jaren negentig bijna tot de Formule 1 maar dit ging niet door omdat men bang was dat het team dat de Variomatic zou gaan gebruiken, een te grote voorsprong zou krijgen.

 

Donkere wolken aan de DAF hemel

Het merk bouwde alleen kleine modellen met twee deuren. De kwaliteit was dan wel hoog, maar het imago niet onverdeeld gunstig. In de tijd dat het stoer was om sigaretten te roken, wilde de “echte man” controle over zijn auto en dus zelf schakelen. Het DAFje kreeg, zeker in het begin, het predikaat “damesautootje” opgeplakt en zelfs de bijnaam “truttenschudder met jarretelaandrijving”. De DAF wilde nogal schudden aan de achterzijde bij het wegrijden en voor de aandrijving zorgen twee riemen. Van dit imago kwam DAF nooit helemaal af.

 

Het grootste probleem bij DAF zat hem echter in iets anders: de productieaantallen. Die waren te klein om in de toekomst zelfstandig te kunnen blijven. De internationale autowereld is er eentje van fusies, overnames en faillissementen. De eens roemruchte en trotse Britse automerken worden bijeengebracht in één bedrijf: British Leyland.

 

In Duitsland heeft Volkswagen NSU overgenomen en BMW de kleine fabrikant Glas. Beide merken kennen daarna geen lang leven meer. Één van de Franse autopioniers, Panhard, gaat over in handen van Citroën en verdwijnt. De oliecrisis van de jaren zeventig versnelt het proces. DAF splitst het bedrijf op in een personenwagen- en vrachtwagentak. De eerste gaat een alliantie aan met Volvo. Later nemen de Zweden de zaak over. De DAF 66 krijgt dikke bumpers, een aantal extra veiligheidsvoorzieningen en een nieuwe naam. Voortaan is het de Volvo 66. In 1976 houdt de DAF-personenauto op te bestaan.


DAF modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant