MENU

Koning en prinses in de DAF Kini

Dinsdag 27 april 2021 om 17:20 door Frank

We ontkomen er niet aan om op koningsdag ook even aandacht te besteden aan de unieke DAF Kini die voor deze speciale gelegenheid weer van stal is gehaald. Toen prins Willem-Alexander in 1967 werd geboren, presenteerde de voormalige Nederlandse autofabrikant DAF de koninklijke familie een op maat gemaakte creatie, dit was de door Michelotti ontworpen Kini. De naam ‘Kini’ is Beiers voor ‘koning’ en daarmee natuurlijk een passende naam.

 

DAF Kini rijdt weer op koningsdag 2021

DAF Kini rijdt weer op koningsdag 2021

 

Michelotti was ook de ontwerper van de DAF 44, DAF 46 en DAF 55 en werkte voor diverse opdrachtgevers waaronder Vignale, Ghia, Bertone, Pininfarina wn Alpine. Later richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op. Vanaf de late jaren vijftig was hij verantwoordelijk voor alle nieuwe modellen van Triumph en hij maakte ook veel ontwerpen voor BMW, Lancia en Ferrari.

 

Deze auto is gebaseerd op de Daffodil (type 32) met 750 cc motor en de befaamde automatische Variomatic-aandrijving. De DAF Kini is meer dan 20 jaar gebruikt bij het zomerverblijf in Italië. Vooral HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Claus en het gezin hebben deze DAF Kini jarenlang gebruikt.

 

Beatrix, Claus en de kleine Willem-Alexander in de Kini

 

De eigenzinnige styling zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar als strandauto is het wel een origineel ontwerp. Het model staat tegenwoordig gestald in het DAF museum in Eindhoven.

 

daf kini

 

Uniek DAFje van de Oranjes staat al klaar voor de koning

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's