MENU

Onder de hamer: een gepantserde….Peugeot 205 GTI?!

Donderdag 19 april 2018 om 10:39 door Frank

Bij Mercedessen, Bentleys, Rolls Royces, BMW’s en Audi’s zijn we het wel gewend. Iemand die belangrijk wordt gevonden (door zichzelf) of het ook echt is, laat zichzelf rondrijden in een gepantserde versie van een van de topmodellen uit de lijn. Tegenwoordig kunnen we daar ook menig type SUV bij optellen. Er is echter maar 1 klassieke Peugeot 205 GTI 1.9 die zich in ditzelfde rijtje van beveiligde bolides mag scharen. De vraag is natuurlijk: waarom dan? Het is niet bepaald een model waar je even lekker op de achterbank kunt werken of je first lady duidelijk kunt maken hoeveel je van haar houdt.

 

Gerelateerd model

Peugeot 205 gti

205

De eigenaar van deze bijzondere Peugeot was een Fransman, een bekende Fransman, namelijk Bernard Arnault. Ok, niet bekend bij velen van ons, maar destijds toch wel een bekend baasje. Hij was namelijk president van LVMH (dat staat dus voor Louis Vuitton Moët Hennessy), ‘s werelds grootste luxeproductenbedrijf.

 

De heer Arnault wilde een auto waarmee hij dagelijks anoniem kon rijden zonder chauffeur, dus gaf hij in 1990 het gespecialiseerde bedrijf Labbé de opdracht om dit kleine pittige Franse karretje te voorzien van Level 2-bepantsering. Waarschijnlijk heeft het bedrijf wel even teruggebeld om bevestigd te krijgen of het model klopte voordat ze aan de klus begonnen. Wellicht hadden ze ook nog wat restjes liggen van een van hun grotere klussen waarmee ze de 205 prima konden aanpassen.

 

Kilo’s aangekomen

De auto werd volledig gedemonteerd en werd uitgerust met dikke panelen van plaatstaal en dikker glas. Als gevolg hiervan werden de ophanging en remmen opgewaardeerd om te voorkomen dat dit Franse sporieve veulentje door haar hoefjes zou zakken. Door de aanpassingen steeg het gewicht namelijk harder dan dat van een Amerikaan in een all you can eat restaurant: van de gezonde standaard 875 kilo naar maar liefst 1400 kilo schoon aan de trekhaak. Het interieur werd opnieuw gestoffeerd met leer en kreeg airconditioning en gelukkig stuurbekrachtiging. Dat laatste was ook wel nodig met een auto die bijna twee keer zo zwaar werd.

 

Deze klus werd met veel oog voor detail uitgevoerd waardoor nauwelijks te zien is dat dit geen gewone 205 GTI is en dat was exact de bedoeling. Dhr. Arnault gebruikte deze GTI enkele jaren als een daily driver om hem vervolgens te stallen tussen ander moois in zijn collectie. Bij Art & Revs in Luxemburg wordt de GTI nu geveild met 14.700 km op de teller toont. Voel je je toch net een stukje veiliger in je dikke GTI, alleen zul je de lol die je hebt met 875 kilo kunnen vergeten want onder de motorkap ligt nog wel dezelfde 1.9 liter die na elke rit vermoedelijk aan de beademing mag.

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank


Ook interessant


Gerelateerde merken