MENU

Caterham

Caterham is een producent van sportauto’s die gebaseerd zijn op de Lotus Seven. Deze auto’s zijn zeer licht voor maximale wegligging en prestaties. De meeste modellen zijn ook leverbaar als kitcar. Het merk is zeer actief in de autosport.

 

Geschiedenis van Caterham

Lotus begon in 1957 met het bouwen van de Seven, naar een ontwerp van Colin Chapman, de oprichter van Lotus Cars. Het basisidee achter de Seven was de ultieme rijbeleving te creëren door het gewicht van de auto omlaag te brengen. Een grotere motor zorgde alleen maar voor een zwaardere constructie en zwaardere remmen, wat de prestaties verminderde. Door het gewicht te verlagen ontstond een wendbare auto met een gunstige gewicht/vermogenverhouding en kon ook de prijs aantrekkelijk gehouden worden. Het ontwerp sloeg aan omdat het een goedkope en snelle sportwagen was. De Seven werd doorontwikkeld door Lotus Cars tot in de jaren zeventig de verkoop inzakte en de auto niet meer aan de moderne standaarden voldeed.

 

Caterham was in de jaren zestig een Lotusdealer in het plaatsje Caterham in Surrey. In 1973 kocht deze Lotusdealer de rechten voor de Lotus Seven. De Seven was een dusdanig succesvol ontwerp, dat vele andere fabrikanten afgeleide modellen maakten (en nog steeds maken) op basis van dezelfde filosofie. Bekende merken zijn Westfield en het Nederlandse Donkervoort. Waar Donkervoort en Westfield het model verder hebben doorontwikkeld, is Caterham trouw gebleven aan de Lotus Seven. Caterham heeft wel een aantal varianten gemaakt op basis van deze Seven waar steeds de balans tussen laag gewicht, meer vermogen en controle een belangrijke rol spelen. In 2010 was de Caterham R500 Ultralight de snelste auto in het autoprogramma van het BBC-programma Top Gear, waarbij een coureur, bijgenaamd ‘The Stig’, auto’s aan de tand voelt op een standaardcircuit. Caterham heeft in 2011 een nieuw model toegevoegd aan het modellengamma dat gedomineerd wordt door de variaties van de Seven. Het betreft de SP/300.R die in samenwerking met de raceauto bouwer Lola is ontwikkeld.

 

Caterham is een succesvol merk in de motorsport. Aan de basis van dit succes ligt de Caterham Academy. Hierbij kunnen aankomende coureurs deelnemen in een competitie met identieke Caterham sportwagens. Ieder jaar promoveren deze coureurs naar een hogere Caterham klasse (lees: snellere Caterham auto’s). Op deze wijze wordt autoracen heel toegankelijk en betaalbaar. Aangezien alle auto’s exact gelijk zijn, is de eventuele winst puur gebaseerd op de eigen stuurmanskunsten. In Engeland is deze vorm van racen uiterst populair en zijn er wachtlijsten voor deelname.

 

The Birth Of Lotus To The Caterham Seven 160: A Muddy Family Tree - XCAR


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant