MENU

Donkervoort

Donkervoort Automobielen B.V. is een Nederlandse sportwagenfabrikant en werd opgericht in 1978 door Joop Donkervoort. De fabriek is gesitueerd in Lelystad, waar alle nieuwe auto’s tot op heden worden ontwikkeld en met de hand gebouwd.

 

oprichter joop donkervoort

Foto: www.donkervoort.com

Oprichter Joop Donkervoort

 

Het ontstaan van Donkervoort

Op jonge leeftijd wil Joop naar de Kunstacademie om te leren ontwerpen. Zijn vader heeft echter andere plannen voor de toekomst van Joop en hij komt uiteindelijk terecht op de MTS Werktuigbouwkunde in Rotterdam. Daarna volgen het Instituut voor de Autohandel en werkt hij een periode in Frankrijk. Terug in Nederland gaat Joop aan de slag bij Dynasafe, een bedrijf dat zich toelegt op de productie van autogordels. Dit levert hem veel goede contacten op die hem in zijn latere carrière nog goed van pas zouden komen.

 

Joop is al een tijd bezig om zijn eigen Lotus Seven te bouwen. In die tijd is de productie van de Lotus 7 overgenomen door Caterham, dat de auto als bouwpakket levert. Joop is inmiddels al goed bekend met de Seven en het bouwpakket en vindt dat een aantal onderdelen voor verbetering vatbaar zijn. Hij besluit het bouwpakket bij Caterham te bestellen, ­inclusief zijn zelfbedachte verbeteringen. Caterham levert echter niet. In de tussentijd hoort Joop dat de importeur, Lotus Seven Nederland, de handdoek in de ring wil gooien. Joop ziet een kans: wat als hij de boel nou eens overneemt? In 1978 wordt Joop Donkervoort de trotse eigenaar van Lotus Seven Nederland.

 

Joop Donkervoort aan het werk in zijn schuur in Tienhoven

Foto: donkervoort.com

Joop Donkervoort aan het werk in zijn schuur in Tienhoven

 

Donkere wolken

Er blijken echter problemen te zijn met de bouwpakketten en de typegoedkeuring blijkt niet geldig, dus na de bouw mag de auto de weg niet eens op. De lijst met gebreken is best lang en Joop besluit om in Engeland een nieuw chassis te laten lassen. Ook dit traject verloopt moeizaam omdat Caterham hier eigenlijk geen zin in heeft. Uiteindelijk doet Joop het zelf en weet hij zijn auto er bij de RDW doorheen te krijgen. Caterham blijft sputteren en klagen, nu ook over de naam Lotus 7 en Joop besluit om dan maar helemaal door te pakken en alles zelf te gaan doen onder zijn eigen naam. Donkervoort wordt opgericht.

 

(Inter)nationale doorbraak met de S8

De eerste Donkervoorts worden nog als bouwpakket verkocht onder de naam Super Seven en de Super Eight en in de jaren die volgen weet Donkervoort een volledige productie faciliteit op te bouwen. Het commerciële succes van Donkervoort komt als de S8 wordt getoond. Zowel nationaal als internationaal wordt dit model zeer goed ontvangen, wat zich vertaald naar een flink aantal bestellingen en internationale aandacht. Het merk Donkervoort staat op de kaart!

 

In de jaren die volgen zullen er nog een aantal grote veranderingen plaatsvinden zoals de overstap van motorleverancier. Donkertvoor zegt in de jaren ’80 Ford vaarwel en gaat in zee met Audi. Daarnaast verhuist het bedrijf naar de huidige lokatie in Lelystad. Donkervoorts motto is nog altijd “No Compromise”. Hiermee wordt gerefereerd aan het puristische autorijden zonder bijvoorbeeld elektronische hulpmiddelen, zoals een antiblokkeersysteem (ABS), Electronic stability program (ESP) of stuurbekrachtiging.

 

donkervoort S7 1978

De eerste Donkervoort: de S7 uit 1978

 

donkervoort pand

Foto: www.donkervoort.com

Het pand van Donkervoort bij Lelystad

 

httpv://youtu.be/–755u5oROo
Fifthe Gear’s Vicki kruipt in een D8 GTO


Donkervoort modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant