MENU

Mercedes-Benz AMG klassiekers

Donderdag 27 augustus 2015 om 06:51 door Frank

We horen het je zeggen: “AMG bouwt zelf toch geen auto’s? Ze tunen Mercedessen!” Dat laatste klopt en daar zijn ze inmiddels wereldberoemd mee geworden. Tegenwoordig staat AMG op een Mercedes toch wel gelijk voor een topklasse versie van een Mercedes model waar zowel uiterlijk als vermogen door het Duitse merk onder handen zijn genomen.

Dit doen ze tegen een gemiddelde prijs waarvoor je met een groep vrienden goed kan doordrinken op de oktoberfeesten inclusief een weekje 5 sterren overnachtingen en een ieder zijn eigen Uber Black AMG taxirit naar huis.

 

Het Duitse bedrijf AMG bestaat inmiddels alweer zo’n 48 jaar en er rijden dus al echte AMG klassiekers rond. AMG werd in 1967 opgericht als automerk door Hans Werner Aufrecht (A) en zijn partner Eberhard Melcher (M), terwijl Aufrechts geboorteplaats Großaspach (G) de derde letter leverde in de bedrijfsnaam. Ja, ja, de creativiteit zat in ieder geval niet in de naam. De officiële naam in die tijd was overigens AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH. Een flinke mond vol.

 

Het eerste succes voor het merk kwam in 1971, met een dikke overwinning tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps. AMG begon met het ontwerpen en testen van race motoren. Naast races ging AMG zich al snel toeleggen op het tunen van auto’s. Het breidde uit naar de bouw van custom straat auto’s gebaseerd op Mercedes modellen. Dit begon met door AMG geproduceerde niet officiële upgrades en accessories vooral voor de Mercedes-Benz R107 en C107, Mercedes-Benz W116, W123, W124, W126 en Mercedes-Benz R129 en de Mercedes-Benz W201 modellen.

 

AMG verwierf hier flinke naamsbekendheid mee, wat in 1990 leidde tot een verbond tussen AMG en Mercedes-Benz, waarmee AMG auto’s in Mercedes-Benz showrooms verkocht konden worden. De ontwikkeling van AMG kwam hierdoor in een stroomversnelling terecht, versterkt door successen in de DTM en later ITC en FIA GT kampioenschappen. In 1999 werd AMG zelfs onderdeel van Mercedes-Benz, waarmee de beide merken nog betere verkopen wisten te realiseren.

 

mercedes 300 SL AMG 1974

One of a kind 300SL AMG uit 1974!

 

Bijzonder eerste Mercedes tuning project van AMG

In 1974, nam AMG een destijds 20 jaar oude Mercedes 300SL onder handen voor Daimler-Benz grootaandeelhouder Friedrich Karl Fick die dit exemplaar importeerde vanuit Venezuela. Fick had de wens om er een 6,9 liter V8 in te leggen, maar die was te hoog voor de motorruimte van het model. De 4,5 liter paste echter wel. Dit blok werd opgekieteld tot 280 PK en kreeg als bediening een 4-traps automaat. Hij wilde dat deze auto de snelste auto in Duitsland zou worden en de Porsche 911 2.7 RS achter zich kunnen laten. Deze sprong in vermogen betekende schijfremmen op alle wielen en stuurbekrachtiging. AMG veranderde ook de voor de SL zo kenmerkende wielkasten. Chromen delen werden zwart gespoten, wat weer prima samenging met het zwart velours interieur. Naar verluid stak de Duitse tuner 4500 uur in de ombouw waarmee deze 300SL een stuk duurder werd dan zijn oorspronkelijke uitvoering.

 

1of1 Mercedes 300SL Gullwing AMG from 1974

 

Een moderne klassieke AMG

AMG ging later ook samenwerken met merken als Aston Martin and Pagani. Overigens worden vooral van de G-klasse oude modellen nog wel eens gestript en voorzien van eem moderne koets en Dieter dito krachtbron waardoor je vervolgens een moderne wegenbelasting-aantrekkelijke G-klasse uit de jaren tachtig rijdt in een goedkope verzekering met alle moderne gemakken en PK’s. Het voordeel van modellen die in de kern weinig veranderen. En als je dan toch zoiets doet, dan maar een AMG!


Ook interessant


Gerelateerde merken