MENU

Het ontstaan van de BMW Touring

Zaterdag 23 mei 2020 om 12:38 door Frank Schippers

Waar veel succesvolle modellen in eindeloze uren worden uitgetekend op tekentafels en vele prototypes van gemaakt worden, voordat een model uiteindelijk in productie gaan, loopt het soms ook anders. Zo is het ook met de BMW Touring, een van de succesvolste modellijnen van BMW. Niet een heel team stond aan de wieg van deze succesvolle BMW-lijn, maar eigenlijk slechts 1 medewerker die het gewoon zat was dat hij te weinig ruimte had wanneer hij met zijn gezin op vakantie ging in zijn te kleine BMW sedan.

 

Max Reisböck BMWstory. Erfinder des BMW 3er Touring.

 

Max Reisböck was een medewerker van BMW die zelf en met zijn eigen geld zijn sedan ombouwde tot een station wagon, die we bij BMW nu kennen als de Touring. “Mijn motivatie was om een ​​auto te bouwen met een grotere kofferbak, puur en simpel”, zegt hij. “Er was geen Touring en andere voertuigen waren te klein. Er was een vierdeurs 3-serie, dus in mijn hoofd zag het project er vrij eenvoudig uit. Ik moest gewoon wat tijd en geld spenderen en beginnen bij de C-stijlen.”

 

Uit het hoofd meteen aan de slag

Reisböck nam zelfs niet eens de moeite om blauwdrukken op te stellen – en het gebeurde allemaal in zijn eigen tijd, met zijn eigen gereedschap en zonder fabrieksbetrokkenheid. “Er waren geen aantekeningen – ik deed het gewoon zoals ik het in mijn hoofd had”, zegt hij glimlachend. “Voordat ik de auto kocht, liep ik vier of vijf maanden rond te spelen met wat er in mijn hoofd mogelijk was, en toen moest ik die plannen aanpassen en aanpassen terwijl ik verderging. Ik had een afgesproken budget met mijn vrouw van 30.000 DM (ongeveer €14.000 vandaag) – en dus wist ik dat ik niets nieuws kon creëren. Ik moest werken met wat er was.”

 

van BMW sedan maar BMW Touring in 6 maanden

Het werk duurde ongeveer zes maanden en tegen het einde van zijn project had Reisböck de C-stijlen terug naar de hoeken van de auto verplaatst en een voorgegoten carrosserie genomen om de extra lengte van het dakpaneel en nieuwe achterportierframes te fabriceren. De zijruiten aan de achterkant had hij van plexiglas gemaakt en de auto was opnieuw gespoten. De achterruit was echter een probleem. “Ik had natuurlijk een achterruit nodig en die van de sedan ging niet passen, maar ik kon ook niets vinden dat de juiste maat of vorm had”, zegt Reisböck. “Op een dag was er een grote voetbalwedstrijd in het Olympisch Stadion hier in München. Terwijl iedereen naar binnen ging, ging ik naar de parkeerplaats en meette ik alle schermen op. Het bleek dat de Volkswagen Passat precies had wat ik nodig had.”

 

De dag dat hij ermee naar zijn werk ging, werd zelfs de directievergadering onderbroken om zijn creatie te bekijken. En de toenmalige directie was zo snugger om de Touring in productie te nemen. Drie jaar later kwam de eerste touring op de markt, de rest is geschiedenis. Dank Max!

 

Inside BMW Group Classic – Birth of the BMW E30 Touring, and Other Stories.

 

Wil je het BMW-museum, waar bovenstaande opname gemaakt is, bezoeken? Dat kan! Check de site van BMW Welt voor meer informatie.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*