MENU

Aston Martin DB5 Junior, mogen we weer kind zijn?

Zaterdag 29 augustus 2020 om 14:11 door Frank

Aston Martin DB5 Junior

Foto: Aston Martin

 

In onze tijd had je een skelter met een of andere stoere sticker op de voorkant of een driewieler, en dan de versie met 1 wiel achter en twee wielen voor. Beetje stoep op, stoep af en de dijk af om, als gevolg van matige stuurmanskunst en allerlei afleiding om je heen, in de sloot te belanden. Gelukkig was de tuinslang dan geduldig om je ‘bolide’ weer schoon te krijgen.

 

Gerelateerd model

Aston Martin DB5 JB

DB5

De markt voor jongere enthousiastelingen van de heilige koe is duidelijk in beweging want merken als Bugatti en McLaren brachten al fraaie skelters en trapauto’s op de markt die eigenlijk een kleine variant zijn van de benzine slurpende versies. Nu heeft Aston Martin de DB5 Junior op de markt gebracht en dat is een fraai wagentje waarmee je zeker niet in de sloot wilt belanden. Van dit exclusieve modelletje worden 1059 exemplaren gebouwd, hetzelfde aantal als van de originele DB5. De kinderen die dit kado krijgen van hun ouders, lijken ons niet het type dat ermee een dijk afrijdt.

 

Een paar gelukkige kinderen kunnen nu genieten van een kleinschalige versie van de iconische voorganger van de huidige Aston Martin DB11. Aston zegt dat het alleen van plan is om 1.059 auto’s te bouwen, hetzelfde aantal als de originele DB5’s, met twee beschikbare versies: de DB5 Junior en de DB5 Vantage Junior.

 

Aston Martin is 15 maanden bezig geweest met de ontwikkeling van deze DB5 Junior, waarin het samenwerkte met The Little Car Company. De DB5 Junior is op een paar millimeter na drie meter lang en 109 cm breed en bij de ontwikkeling werd gebruikt gemaakt van een 3D-scan van een originele DB5 om de kleinste details te kunnen meenemen. Met een elektromotor van 6,7 PK kan de DB5 Junior snelheden tot 45 km/u halen. Geïntegreerde kuipstoelen houden de jonge bestuurders veilig bij die snelheden, terwijl het interieur ook is voorzien van een werkende batterijmeter en motortemperatuurmeter.

 

Andere interieurkenmerken zijn onder meer een stuurwiel in racestijl dat het in- en uitstappen gemakkelijker maakt, het gaspedaal en de rempedalen van massief aluminium, werkende koplampen, remlichten, richtingaanwijzers en een claxon. Silver Birch is de standaard kleur met een volledig zwart lederen interieur en bijpassende tapijtset. De auto kan ook optionele accessoires bevatten, zoals flightcases, hoezen, toolkits en aangepaste kentekenplaten en op verzoek spuit Aston Martin de kleine bolide ook nog in een andere kleur.

 

Dit is zeker geen standaard kinderspeelgoed want de DB5 Junior heeft een volwaardige wielophanging. De 10-inch spaakwielen verbergen geventileerde schijfremmen die zelfs regeneratieve remmen hebben. Een verwijderbare batterij biedt een bereik van 15 tot 30 kilometer. Net genoeg voor een rondje door de ruime achtertuin van paps en mams. Een tweede batterij kan in slechts enkele seconden worden verwisseld.

 

aston martin db5 junior achterzijde

Foto: Aston Martin

 

aston martin db5 junior profiel

Foto: Aston Martin

 

Ook circuit-modus voor de dreumes met kart-talent

Drie rijmodi veranderen de mogelijkheden van de auto drastisch. De Novice-modus beperkt de motor tot 1,3 pk met een topsnelheid van 20 km/u. De auto kan in deze modus ook op afstand worden uitgeschakeld als de kleine James Bond op spectaculaire wijze door de heg naar de buren dreigt te verdwijnen. De Expert-modus ontgrendelt het volledige vermogen en de topsnelheid van 45 km/u en een Race-modus brengt de DB5 Junior in evenwicht met andere Little Car Company-modellen, zodat je een eerlijk wedstrijdje kunt houden. In alle modi zorgt een hydraulische handrem in rallystijl ervoor dat gevorderde bestuurders geweldige skids kunnen maken.

 

Voor kinderen die al ervaring hebben met karten, verdubbelt het DB5 Vantage Junior-model het vermogen tot 13,4 pk, waardoor de snelheid nog een stuk hoger komt te liggen, al zal een flitspaal van de schrik niet afgaan. De Vantage-versie krijgt een vierde modus om het extra vermogen en de topsnelheid te activeren, geactiveerd door een verborgen ‘raket’-schakelaar. Dit model krijgt ook een differentieel met beperkte slip, een koolstofvezel carrosserie en een tweede batterij, waardoor het bereik wordt verdubbeld van 30 km tot maar liefst 60 km.

 

Slecht 1.059 exemplaren, dus snel naar de showroom met je kleine smurf voor een proefrit!

Met slechts 1.059 beschikbare exemplaren zullen de DB5 Juniors als eerste worden toegewezen aan de eigenaren van originele DB5-modellen met een bijbehorend chassisnummer. Eigenaren kunnen zelfs hun echte auto matchen met het volledige, eigentijdse kleurenpalet van Aston Martin. De productie start in 2021 met prijzen vanaf een kleine 40.000 Euro voor de DB5 Junior en voor de DB5 Vantage ben je net iets meer dan 50.000 Euro kwijt. De leveringen beginnen de komende twee jaar wereldwijd. Dus als je er eentje wilt voor je spruit, eerst even zelf een DB5 kopen.


Ook interessant


Gerelateerde merken