MENU

Vauxhall

Vauxhall is een Brits automerk dat in het verleden ook motorfietsen produceerde. Het merk is vernoemd naar Vauxhall, een beroemde tuin in Londen. Tegenwoordig produceert Vauxhall voor het Verenigd Koninkrijk gelijkende modellen als Opel op het Europese vasteland (zoals de Vauxhall Corsa, Vauxhall Astra en Vauxhall Insignia), met uitzondering van een paar types die zijn aangepast of alleen door Opel geproduceerd worden.

 
Pas toen de samenwerking met Opel intensiever werd, vond er ook meer uitwisseling plaats tussen de merken. De Vauxhall Viva HA, de allereerste Viva, leek wel bijzonder veel op de A Kadett maar was toch een totaal andere auto. Er paste namelijk geen onderdeel op. En de vanaf 1975 geproduceerde Firenza, een uiterst sportieve variant van de Viva HC, had weliswaar een soorgelijke frontpartij als de op het vaste land rondrijdende Opel Manta, maar ook hier was geen schroef hetzelfde. (met dank aan Nico Verhoeven voor deze aanvullingen).

 

The History of Vauxhall: Part 1

 

Geschiedenis van Vauxhall

De Schot Alexander Wilson begon in 1857 met een fabriek in scheepsmotoren en hij noemde dit de Vauxhall Iron Works. Hij verliet het bedrijf in 1892 en de nieuwe eigenaren besloten ook auto’s te gaan bouwen. Dit resulteerde in 1903 in een open vierpersoonswagen, met een eencilinder-motor onder de achterbank. Twee jaar later werd dit eerste model gevolgd door de 12/14 HP met een driecilinder-motor die op zijn beurt in 1908 werd gevolgd door de 20 HP.

In 1922 verkocht het merk 600 auto’s en twee jaar later was dit meer dan verdubbeld. Ondanks dat de verkopen stegen, ging de directie in 1925 akkoord met een overname door het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM).

 

Vauxhall eencilinder 1903

Eencilinder uit 1903

 

Eind jaren dertig was het bedrijf flink gegroeid en werkten er zo’n 12.000 mensen in de fabriek in Luton. Al snel werd de productie van personenwagens gestaakt om oorlogsmaterieel te produceren. Bedford, een dochteronderneming die vrachtwagens produceerde, bouwde zo’n 250.000 vrachtwagens en de fabriek in Luton schakelde over naar de productie van Churchill tanks. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had de fabriek een kleine 6.000 tanks geproduceerd. Onder leiding van GM was het bedrijf al voor de oorlog over gegaan op massaproductie en dit werd na de Tweede Wereldoorlog geintensiveerd. In 1946 rolden de eerste personenwagen weer van de band.

 

Vauxhall viva

Vauxhall Viva

 

Vauxhall Viva

Vanaf de jaren zestig ging het merk intensiever samenwerken met het Duitse Opel, wat ook een dochteronderneming van GM was. In 1963 werd in Groot-Brittanië de Vauxhall Viva geïntroduceerd wat een kopie was van de succesvolle Opel Kadett. Voor de bouw van de Viva werd een nieuwe fabriek gebouwd ten zuidoosten van Liverpool. In 1975 volgde de Vauxhall Firenza, de Engelse versie van de Opel Manta. Om concurrentie tussen beide merken te voorkomen besloot General Motors om alleen nog maar te verkopen in het Verenigd Koninkrijk en ander landen van het Britse Gemenebest. Het automerk bestaat nog steeds.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant