MENU

Trabant 1.1

De Trabant 1.1 is het laatste model dat werd gebouwd door VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau. Er werden 39.474 exemplaren van geproduceerd. De DDR-regering had meerdere ontwikkelingsprojecten in Zwickau geïnitieerd, waaronder de RGW-auto, maar dit leverde geen productiemodel op. Halverwege de jaren 80 werd gestart met een nieuw Trabant-model en in 1984 verwierf IFA van Volkswagen de licentie voor de bouw van de 1,1 liter en 1,3-liter viertaktmotoren. Deze motoren werden, net als de motoren van eerdere Trabant-modellen, ook bij VEB Barkas geproduceerd. Terwijl de Wartburg 1.3 en Barkas B1000-1 de 1,3-litermotor kregen, werd in de Trabant de 1,1-litermotor ingebouwd die onder andere in de Volkswagen Polo gebruikt werd.

 

Trabant 1.1

Foto: Asterion

Trabant 1.1

 

De ontwikkeling van deze nieuwe motor viel een stuk duurder uit dan verwacht en zo bleef er nog maar weinig geld over voor vernieuwing van het model. De gekozen carrosserie van een prototype dat aanvankelijk de voorkeur had werd terzijde geschoven en in plaats daarvan werd carrosserie van de Trabant 601 gebruikt. Wel kreeg de Trabant 1.1 een nieuwe stalen motorkap, schijfremmen, kunststof bumpers, een nieuwe grille, nieuwe achterlichten en de tankopening aan de rechter achterzijde. Met zijn 40 PK motor en gewicht van 700 kilo zorgde de 1.1 ook niet voor indrukwekkende prestaties.

 

Het nieuwe model werd in de herfst van 1989 gepresenteer met een prijskaartje van 18.900 Mark. Het inmiddels gedateerde model werd echter niet goed ontvangen. Na 26 jaar en met een prijsstijging van ongeveer 6.000,- Mark was het model gewoon te duur in vergelijking met Westeuropese modellen.

 

interieur van de Trabant 1.1

Interieur van de Trabant 1.1

 

Toen in mei 1990 de serieproductie van het als „IFA Trabant 1.1“ aangeduide model begon, was het verdrag voor de invoering van de Duitse mark in de DDR met de Bondsrepubliek reeds ondertekend. Met die invoering op 1 juli 1990 waren westerse auto’s op korte termijn voor iedereen verkrijgbaar. Tegen het imago en de techniek van West-Europese autofabrikanten kon de Trabant niets inbrengen. De vraag was dan ook laag. Grotere aantallen werden op grond van bestaande Comecon-leveringsovereenkomsten alleen nog naar Polen en Hongarije geëxporteerd. Na slechts twaalf maanden verliet de laatste van de 39.474 „1.1“’s de fabriek. Op 30 april 1991 eindigde daarmee na 33 jaar de productie van de Trabant.

 

In 1995 werden nog 444 Trabant 1.1 Universal als zogenaamde „Last Edition“ modelle geproduceerd. Maar ook deze speciale modellen zouden nooit op de markt komen zoals geplanned. De oorspronkelijk reeds aan Turkije geleverde exemplaren bleven in de douanehaven van Mersin staan na het faillisement van de Turkse importeur. Uiteindelijk werd de laatste Trabant van deze serie aan de Duitse rockmuzikant, schrijver en kunstschilder Udo Lindenberg overgedragen, die hem gebruikte voor promotie van zijn musical ‘Hinterm Horizont’.Trabant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant