MENU

Trabant P601

De Trabant P601 was het derde model uit de Trabant-serie en werd het meest gebouwde model met ruim 2,8 miljoen exemplaren. Deze P601 werd gebouwd van 1964 tot 1990 bij Volkseigener Betrieb Sachsenring Automobilwerke Zwickau met een motor uit de Barkas-fabriek. Het model werd als tweedeurs vanaf 1964 in serie geproduceerd, de driedeurs Universal (combi) verving vanaf september 1965 de Trabant 600 Kombi.

 

Trabant P601 combi

Trabant P601 combi

 

Vanaf 1967 werd ook de Kübel geproduceerd, deze diende hoofdzakelijk als een militaire versie voor de NVA, de GST en de boswachterij als Kübelwagen. De civiele variant genaamd Tramp was in de DDR nauwelijks te zien omdat hij vooral werd geëxporteerd naar onder andere Griekenland.

 

Het concept verouderde tijdens de langlopende productie in toenemende mate en was uiteindelijk in de jaren tachtig zelfs in socialistische landen steeds minder populair. Inspanningen om een opvolger voor de Trabant 601 te ontwikkelen, werden van de politieke zijde geblokkeerd en het werd steeds duidelijker dat de DDR de Trabant economisch niet langer tot een modern voertuig kon doorontwikkelen. Uiteindelijk kwam de opvolger, de Trabant 1.1 met viertaktmotor, op de markt maar dit werd geen succes.Trabant modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant